https://444.hu/assets/haladas.jpg

A Haladás Európa legjobb csapata, és még a Barcelonát is hülyére veri*

futball
2014 január 21., 15:58
comments 29
  • *Ha azt nézzük, hol játszik a legtöbb saját nevelésű játékos.
  • A magyar klubok összességében is jól állnak ilyen szempontból. Igazán kár, hogy ennek semmi közer a foci színvonalához.
  • Egy rakás érdekes adat kiderült egy új, 31 európai bajnokság minden csapatát vizsgáló tanulmányból.

Európában sehol sem játszik egyetlen klubban annyi saját nevelésű játékos, mint Szombathelyen. Többek közt ez derül ki abból a kutatásból, amit most hozott nyilvánosságra a CIES Football Observatory nevű svájci székhelyű, az európai futballt mindenféle statisztikai adatokkal feltérképező szervezet. A Haladás magasan ver olyan, futballakadéimájukra méltan büszke klubokat is, mint a Barcelona vagy a csak baszk játékosokat foglalkoztató Athletic Bilbao.

A CIES kutatását “demográfiai tanulmánynak” nevezi, és számtalan szempontból vizsgálja Európa 31 bajnokságának futballistáit. Legérdekesebb része az Európában futballozó játékok adásvételével, klubhűségével foglalkozik. Amiből világosan kiderül, hogy hiába mindenféle nemzeti felbuzdulás, valamint az UEFA nagy hangon meghirdetett kampányai, ma kevesebb játékos játszik nevelőklubjánál, mint korábban bármikor: mindössze 21,2 százalék.

Mivel nem lehet egy belarusz csapatot összevetni egy angollal, a CIES három csoportba osztotta az európai bajnokságokat. Az elsőbe került az öt legrangosabb liga (angol, francia, német, olasz, spanyol), a másodikba a középmezőny (belga, dán, görög, holland, orosz, osztrák, portugál, román, svájci török, ukrán), a harmadikba pedig a resztli, Finnországtól kezdve Magyarországon át Ciprusig.

Az öt nagy bajnokságban összesen négy olyan csapat van, amelynek keretében a játékosok több mint fele saját nevelés: a már említett Barcelona (64%) és Athletic Bilbao (60,9%), a baszkságát szintén előszeretettel hangsúlyozó Real Sociedad (57,7%) és a kiváló akadémiát működtető Lyon (53,8%). Az ilyen szempontból vezető német klub, a Freiburg kerete 34,6, az angol Arsenal pedig mindössze 32,3 százalékban áll saját nevelésű játékosokból.

A második kategóriába sorolt bajnokságokban is összesen három csapat tud 50 százaléknál jobb arányt felmutatni (két dán csapat és a holland Feyernoord), és a harmadosztályban is ritkaság az ilyen. Itt jön azonban az igazi meglepetés: Európa leginkább saját neveléseire támaszkodó klubja a Haladás, amelynek jelenlegi keretét 85,7 százalékban alkotják Szombathelyen képzett játékosok. Az ötödik pedig az az MTK, amely 65,2 százalékával még mindig veri Xavi, Piqué és Iniesta Barcelonáját.

A magyar bajnokság csapatai összességében is jól állnak saját nevelésű játékosok szempontjából. A magyar átlag 26,9%, amivel a tizedik helyen vagyunk (első Svédország, 38,9%). Tök utolsók az olaszok, mindössze 8,4 százalékkal. Összességében tehát kijelenthető, hogy a magyar futballklubok kiváló eredményei a helyben nevelt, a mezért mindenre képes játékoknak köszönhetőek. A Haladás is azért tart, ahol, mert nemcsak kinevelte, de aztán ragaszkodott is Guzmicshoz, Devecserihez és a többi klaszsishoz.

A CIES kutatásából még számos érdekesség kiderül az európai futballról:

  • Soha nem volt olyan magas a külföldi játékosok aránya az európai kluboknál, mint ma: 38,9 százalék.
  • Az Európában játszó külföldi játékosok közül a legtöbbet Brazília adja (471), de számuk csökken, és jönnek fel a franciák (306).
  • A gazdasági válság hatása nem mérhető: Európában egyre több és egyre nagyobb értékű játékosigazolásra kerül sor az utóbbi években.
  • A topligák közül az olasz a legidősebb, a német a legmagasabb, a spanyol pedig a legalacsonyabb játékosokkal büszkélkedhet.
  • Az öt nagy bajnokság közül Angliában játszik arányaiban a legtöbb külföldi: a játékosok 60,4 százaléka nem angol. Ezt Európában csak Cipruson múlják felül.
  • A Svédországban játszó focistáknak alig több, mint 5 százaléka külföldi állampolgár.
  • Az összesen felmért 472 csapatból a Barcelona kerete a második legalacsonyabb (177,4 cm), és a katalánok játékosai vannak legtöbb ideje a klubjuknál (átlagosan 5,5 éve).
  • A Chelsea keretének 80 százaléka volt már felnőtt válogatott saját hazája válogatottjában.
  • Teljesen érthetetlen okokból Európában a Crystal Palace 34 fős kerete a legnagyobb.
  • Az Ajax akadémiájánál nincs jobb Európában: ma 69 Amsterdamban nevelt játékos játszik a kontinens bajnokságaiban. Második a Partizan Belgrád (66), harmadik a Barcelona (61), tizenkettedik az MTK (42). Azt nem rangsorolták, hol játszanak az Ajax- és hol az MTK-nevelések.

(A kép a Haladás honlapjáról származik)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.