Az LMP perel Paks médiaszerződéseiért

jog
2014 január 21., 13:36
comments 10

Pert indít az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ellen a Lehet Más a Politika, hogy hozzájusson a cég médiaszerződéseihez.

Schiffer András társelnök azt mondta: hetekkel korábban kéréssel fordultak az MVM Zrt.-hez, illetve a Paksi Atomerőmű Zrt.-hez annak érdekében, hogy teljes egészében megismerhessék a médiaszerződéseiket.

Az LMP a szerződések szövegét nem kapta meg, csak olyan számadatokat, amiből azt látják, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. olyan „brutális médiakasszával” rendelkezik, amivel akár egy népszavazás esetében is képesek lehetetlenné tenni a nyílt médiavitát. Az LMP kíváncsi a szerződések teljes tartalmára, ezért pert indít az MVM Zrt. ellen.

Szél Bernadett társelnök azt mondta, hogy a megkapott adatok szerint 2005-2009 között a jobb- és a baloldalhoz kötődő médiumoknak egyaránt jelentős összegben fizettek ki reklám- és kommunikációs pénzeket. 2009-2010 körül fordulat következett be, amelyik után „masszívan jobboldalra irányultak a pénzek, a baloldali költések pedig rendesen csökkentek”. Szakmailag semmivel nem indokolható és nem fogadható el, hogy egy állami cég politikailag szelektál a médiumok között. Szél szerint a birtokukban lévő adatok a szerződött partnerek nevét, a szerződések tárgyát, időpontját és nettó összegét tartalmazzák, de miután a teljes szöveget nem kapták meg, nem tudják, hogy a megállapodások pontosan mire irányultak.

Azt viszont kézenfekvő következtetésnek nevezte, hogy az MVM éveken keresztül a kezében tarthatta a magyar médiát, ahol nem jelenhettek meg az „antiatom” témák. Az LMP arra számít, hogy ha megismerik a szerződéseket, azokból további értékes következtetéseket vonhatnak le.

Schiffer András arra a kérdésre, hogy az Együtt-PM népszavazáson döntetne a bővítés kérdéséről, azt felelte, az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választások miatt ebben az évben vélhetően nem hogy referendumot nem lehet tartani, de még a népszavazási aláírásgyűjtést sem lehet megkezdeni. Az LMP mégis azt kéri, hogy a köztársasági elnök kezdeményezzen népszavazást, mert az államfő ezt megteheti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.