Háromszázezer forint is juthat egy nyelvvizsga megmentésére

Szerdán Czomba Sándpr államtitkár ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium 3 milliárd forintos keretösszegből »Diplomamentő« néven induló képzési programját.

A lényege annyi, hogy azok a 35 évnél fiatalabb magyarok, akik nyelvvizsga hiánya miatt nem rendelkeznek diplomával, de már leállamvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk, jelentkezhetnek a diplomamentésre. A gyesen-gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, aki pedig regisztrált álláskereső, nagyobb eséllyel kap támogatást.

Friss adatok szerint 49 370 olyan "kvázi diplomás" van, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához; Czomba Sándor szerint ezt a holt tőkét aktivizálni kell, és reményei szerint az idén márciusban induló és 2015. augusztus 15-ig tartó program segíti majd ezeknek a diplomáknak a megszerzését.

Czomba elmondta, hogy elsősorban azoknak szánják az angol és német tanfolyamokat, akik már tettek valamit, vagyis rendelkeznek alapfokú nyelvtudással, ugyanakkor nem kell alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvány a képzés megkezdéséhez; a képző dönti el, megfelel-e a képzés megkezdéséhez szükséges szintnek a pályázó.

A támogatás 240 órás tanfolyamra vonatkozik, és maximális összege fejenként 300 ezer forint lehet. A résztvevőknek a tanfolyam végén a nyelvvizsgát kell csak finanszírozniuk, de regisztrált álláskeresőknél ingyenes lesz az első nyelvvizsga.

A programra szánt 3 milliárd forintot a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészéből biztosítják, és a kétkörös pályáztatás során először a képző intézményeket, majd a résztvevőket választják ki.

Március elejétől a hallgatók is jelentkezhetnek egy internetes felületen. A képzések március végétől indulnak a tervek szerint.(MTI)