Visszafogná az ázsiai fegyverkezési versenyt a japán miniszterelnök

Abe Sindzó erről Davosban beszélt, és persze elsősorban Kínára gondolt. Utalt arra is, hogy egy esetleges fegyveres konfliktusnak katasztrofális következményei lennének a világgazdaságra is.

Beszédében nem nevezte meg ugyan konkrétan Kínát, de egyértelmű volt, miről beszélt, amikor azt mondta, hogy a konfliktusokat tárgyalásokkal, és nem fegyverekkel kell megoldani.

Korábban Japán is jelentősen megnövelte a hadsereg költségvetését, Kínával együtt.  Kelet-kínai-tengerben található egyes szigetek hovatartozása fölötti politikai vita és a kiadások növelése világszerte sok vezető aggódó nyilatkozatát eredményezte. Abe most mégis arról beszélt, hogy a katonai kiadásokat nagyobb átláthatóság mellett kell kezelni, a gazdasági növekedés hozta profitot pedig nem szabad katonai terjeszkedésre pazarolni.

Abe Sindzó szerint a befektetésekkel inkább az emberi erőforrásokra és a kutatásra kell összpontosítani, ez segíti növekedéshez az egész térséget.

A találkozóra írásbeli köszöntőt küldött Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is. Üzenete szerint Kína folytatja a megkezdett reformokat, és kiszámítható politikája lesz, hogy idén is biztosítsa a kínai gazdasági növekedést. Kína azt is vállalja, hogy határozottabb lépéseket tesz a foglalkoztatottság növelésére.

A világgazdasági fórum szerdán kezdte meg munkáját a svájci városban. A részvevők a következő napokban a világgazdaságot fenyegető legnagyobb problémákra keresnek megoldásokat. A WEF szerint a négynapos találkozón több mint 2500 vendég lesz, majdnem 100 országból. A résztvevők közt lesz 1500 üzleti vezető és több mint 40 állam- vagy kormányfő is. A találkozó keretében több mint 250 ülést és workshopot tartanak, ahol a gazdasági fejlődés alapvető kérdéseit vitatják meg. (via MTI, BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.