Budai Gyula 2 év börtönnel büntetné a génkísérleteket

A Btk. módosítását javasolja a fideszes Budai Gyula, hogy akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők legyenek az engedély nélkül végzett géntechnológiai tevékenységek.

A vidékfejlesztési tárca államtitkára a parlamentnek benyújtott előterjesztését úgy indokolta, hogy a jelenlegi Btk.-tényállás kizárólag a géntechnológiailag módosított növényfajták szaporítóanyagával kapcsolatos szabályszegésre terjed ki. Budai szerint felmerült az igény, hogy általánosságban véve szankcionálják az engedély nélküli géntechnológiai tevékenységeket.

Budai Gyula Azerbajdzsánban (Fotó: Budai Gyula / Facebook)

A szabályozás kiterjesztését Budai Gyula azzal indokolta, hogy például egy kísérletben használt génmódosított mikroorganizmussal adott esetben sokkal nagyobb környezeti vagy egészségügyi kárt lehet okozni, mint egy génmódosított növény termesztésével, amire a ma hatályos Btk.-passzus vonatkozik. Budai szerint új problémaként merült fel egyes génmódosított állatok illegális megjelenése is az Európai Unió piacain.

A módosítás a büntető törvénykönyv mostani tényállását lefedné, mert azt mondaná ki, hogy 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki engedély nélkül természetes szervezetet géntechnológiával módosít, ezt végző létesítményt hoz létre, illetve géntechnológiával módosított szervezetet (GMO) vagy abból előállított terméket zárt rendszerben felhasznál, forgalomba hoz, az országba szállít vagy innen kivisz.

A javaslat szerint július 1-jén hatályba lépő Btk.-módosítás azt is büntetné, ha a géntechnológiai tevékenység túllépi az engedélyezett kereteket, például a biztonsági előírások vagy a hulladékkezelési szabályok esetében.(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.