A CÖF az egyetlen civil szervezet, amit nem érdekel a hatalom

POLITIKA
2014 január 29., 12:27
comments 77
  • Tele van az ország bohócos plakátokkal, amiket a CÖF rakott ki.
  • Még iskolák udvarára is jut belőlük.
  • Most országjárásba kezdenek, és négymillió postaládába küldenek Gyurcsányt szidó szórólapot.
  • Nem tudni, hogy miből.
  • De ez nem kampány, hanem hungarikum.

A Gellért szálló dísztermében mutatta be országjáró csapatának pár tagját a Civil Összefogás Fórum vezetője, Csizmadia László. A CÖF az utóbbi időben elég aktív volt, sorra tűntek fel köztéri plakáthelyeken, épületek oldalán és a BKK járműveinek oldalán az alapítvány hirdetései, amin arról számoltak be, hogy nem kérnek még egyszer a Bajnai-Gyurcsány-Mesterházy fémjelezte politikából.

Csizmadia szerda délelőtt arról beszélt, hogy mára a CÖF maradt az egyetlen civil szervezet az országban, amelyik nem indul harcba a hatalomért. Elmondása szerint ők kívülről szeretnék befolyásolni az eseményeket, adott helyzetben akár a jobboldallal szemben is kritikát megfogalmazva.

photo (26)

Terveik szerint még a választások előtt megalkotják a nemzeti társadalmi szerződést, ehhez pedig országjárásba kezdenek, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok elmondhassák, mit gondolnak az elmúlt nyolc év és az elmúlt négy év kormányzásáról. 2010-ben egyszer már átnyújtottak egy hasonló dokumentumot a Fidesznek, mára elégedetten látják, hogy akkori 12 javaslatuk kilencven százaléka megvalósult.

Ötven ismert aktivistájuk 120 helyre fog eljutni, hogy

élő nemzeti konzultáción ember embernek mondhassa el, min szeretne változtatni.

E mellé jönnek a szórólapok, négymillió postaládába kiküldve, rajta a baloldali szövetség hét főbűnével.

Ha valaki elfelejtette volna, mi történt az elmúlt 8 évben, annak feloldják az amnéziáját, és emlékeztetik arra, hogy mit szenvedtek ebben az időszakban

- mondta Csizmadia, de szinte biztos, hogy a 2010 előtti nyolc évre gondolt.

photo_camera Az első dolog, ami szembejött a Gellért szálló elhagyása után

Ez nem, hanem

Ez nem kampány, hanem országjárás, ennyiben pedig hungarikum

- mondta el Fricz Tamás politológus, aki pár napja arról írt jegyzetet, hogy a kádárista kisemberek csak irigykednek Simicska gazdagságára.

Fricz szerint a CÖF nagy erénye, hogy független a pártoktól és a pártpolitikától, hiszen értékeket képviselnek.

De sajnos van egy politikai-közéleti kérdés, ami mellett nem mehetnek el szó nélkül. Ez pedig Gyurcsány Ferenc. Azért írtak levelet Mesterházy Attilának, hogy hagyják ki az összefogásból Gyurcsányt, mert személye szerintük nem fér bele egy demokráciába.

Ha a demokráciának nincsenek erkölcsi alapjai, miben különbözik a diktatúrától?

- kérdezte Fricz, majd Szent Ágoston, Lukács György és Machiavelli példáin keresztül vezette le, miért nem lehet összefogni a DK elnökével.

A camusi heroista pesszimizmus lelkülete szerint talán semmi értelme nem volt a levélnek. De demokratikus meggyőződésük megkövetelte ezt.

- mondta el a politológus, aki félti az országot egy esetleges baloldali győzelemtől, mert szerinte akkor egy hideg polgárháborút hoznának magukkal a mostani ellenzéki pártok.

Szép szép, de honnan van erre pénz

A bemutató után lehetett kérdezni, és valamiért az újságírókat főleg az érdekelte, hogy miből gazdálkodta ki mindezt a CÖF.

Csizmadia szemmel láthatólag unja már a kérdést, szerinte jóval fontosabb lenne azzal foglalkozni, hogy hogyan lopták szét az országot a nemzeti vagyonkezelőn keresztül 2007 körül. Annyit azért elárult, hogy állampolgári felajánlásokból élnek, amivel mint alapítvány, majd a megfelelő időben el is fognak számolni. Jövő év májusáig.

Csizmadia elmondta azt is, hogy mind önkéntesként dolgoznak, nem kapnak pénzt a munkájukért.

Kiderült az is, hogy tényleg lesz Békemenet március 29-én, de nem a magyar-orosz barátság mellett terveznek kiállni, hanem a nemzet szuverenitása és a családok mellett. Végre Ady komporoszága helyett sztrádát építhetünk kelet és nyugat közé, mondta el most is a CÖF-elnök.

Arra a kérdésre, hogy civilként mit kritizálnának a Fidesz elmúlt négy éves teljesítményéből, Csizmadia és Fricz is tudott példákat hozni.

Csizmadia szerint a Fidesz-kormánynak az volt a feladata, hogy véghezvigye a rendszerváltást, ami 1989-ben elmaradt, például éppen a régi alkotmány miatt. Ehhez át kellett alakítani az oktatást, az egészségügyet, új Btk., Ptk. kellett. Ez pedig olyan terhet rótt a kétharmados kormányra, és olyan gyors törvényalkotásba lökte őket, ami bizonyos fokig hibákhoz is vezetett.

Reméljük, lesz idő, hogy ezeket kijavítsák

- mondta erről, de a hibás törvényeket már nem állt neki felsorolni. A másik komoly hiba szerinte az elszámoltatás elmaradása.

Egyetértett ezzel Fricz is, aki szerint az ügynökakták megnyitásának elmaradása lehet még egy pont, ahol joggal illetheti kritika a kormányt. A másik hiba Fricz szerint, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket, egészen új gazdaságfilozófiai alapokra kezdtek el építkezni, ezt azonban nem kommunikálták jól sem bel-, sem külföldön.

Hogy egy konkrét példára is kitérjenek, Csizmadia a trafikügyeket hozta fel. Évtizedekig dolgozott a kereskedelemben, szerinte ez az egész közel sem akkora buli, mint ahogy a sajtóban be lett állítva. És persze nem is összevethető a nemzeti vagyon MNV-s szétlopásával, ahhoz képest a föld- és trafikmutyi csak légypiszok a tavalyi naptáron.

Ugyanakkor Csizmadia az ismert latin mondást idézte fel, hogy

Minden szentnek kicsit maga felé a hajlik a keze

És ez szerinte az utóbbi idők minden hatalomgyakorlójára igaz volt Magyarországon. de van egy fontos határ, a büntetőjogé. És az, hogy a pályázatokhoz kapcsolódó törvényeknek meg kell felelni.  A trafikokra ráadásul szerinte sokan ráfáztak, és még sokan rá is fognak a jövőben, közel sem volt az olyan jó üzlet, mint ahogy sokan gondolták.

Az Elitcsapat

A szerdai találkozó célja volt az is, hogy bemutassák az ötven önkéntes aktivistájuk közül párat.

Akik biztosan részt vesznek majd az élő nemzeti konzultáción:

  • Damm Andrea ügyvéd

A devizahitelesek problémáit tartja a legtragikusabbnak, erre keresne megfelelő választ.

Ezen kívül a határontúli magyarokat is meg akarja szólítani, mert azt tapasztalta, hogy ők nem hitték még el, hogy van értelme szavazniuk a magyar választásokon.

  • ifj. Lomniczi Zoltán

Az alaptörvény mellett tervez kiállni a találkozókon. Azt tapasztalta, hogy az utóbbi időben több támadás is érte az új alaptörvényt, Sólyom László is többször kritizálta. Ezzel nem csak figyelmen kívül hagyta, hogy egykori köztársasági elnökként is a nemzet egységéért kéne tennie, hanem megsértette azokat az embereket, akiknek fontosak az új alaptörvény vívmányai.

Ezért Lomniczi feladatának azt tartja, hogy elmondja az embereknek, nem volt legitimebb az 1989-ben elfogadott, 2010-ig hatályos alkotmány, sőt. Szeretné, ha ezek a beszélgetések is a mostani alaptörvény megszilárdulása felé hatnának.

  • Szabó Endre

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének képviselőjeként érkezik. Szabó szerint a kampányba nem kívánnak belefolyni, de azt tudják, hogy a gyűlölet és a negatív kampány mennyit árt a családoknak. Pedig a családok fontosak, ezért az értékek mentén haladva tennének értük.

  • Monspart Sarolta

A tájfutó világbajnok az egészséges életmódot képviseli. Mint elmondta, 2009-ben 810 ezer özvegyasszony élt Magyarországon, több, mint a II. világháború után.

A mi férfiainkra sokkal jobban kéne vigyázni

- mondta, mert vidéken a férfiak egyszerűen hullanak 35 éves kor felett. Ebben szeretne segíteni azzal, hogy megérti, mi történik a férfiakkal vidéken.

  • Murányi László

Bemutatkozása alapján az MTV volt főmunkatársa Gyurcsány-szakértőként lesz jelen a megbeszéléseken. Murányi szerint a baloldal vezetőiben semmiféle gátlás nem maradt már, további rablásra gyűltek most érdekszövetségben össze, ennek már semmi köze a politikához.

Hazugság, erőszak, harácsolás, ezen a háromlábú széken ülnek most

- összegzett Murányi, aki amúgy egy Szolzsenyicinnek tulajdonított, de valószínűleg nem tőle származó idézettel zárta bemutatkozását. Ez úgy szól, hogy

Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke, vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.