Mi a nagyobb biznisz, a fű vagy a kel?

2014 január 30., csütörtök 10:57
11
Fotó: Dwight Sipler és Didi

Mielőtt kiröhögné a címben feltett kérdést, mondok egy statisztikai adatot:

az Egyesült Államokban 2013-ban 600 százalékkal nőtt a kelkereslet.

"A kel most nagyon trendi" - mondta Eric Borgia a New York Postnak. Annyira, hogy még a Super Bowlon is keles szendvicseket árulnak majd a MetLife stadionban.

Szóval a kelbiznisz nagyon pörög. Annyira, hogy a Vocatic fel is tette a címben idézett kérdést, és megpróbált válaszolni is rá.

A válasz pedig az, hogy attól függ.

Ha kevés pénze van, akkor érdemes kellel kezdeni. A keltermesztés minimális tőkebefektetéssel is beindítható. A virágmag olcsó, a kel bármilyen vacak talajon megterem. Nem kell fűteni, nem kell szofisztikált öntözőrendszert kiépíteni. Gyakorlatilag csak szét kell szórni a magokat, aztán betakarítani a termést.

Ezzel szemben a marihuánatermesztés meglehetősen tőkeigényes, arról nem is beszélve, hogy az amerikai államok többségében még illegális is. Ahol legális, ott is engedélyeztetni kell, az engedély pedig 1000-5000 dollárba kerül. Aztán ki kell építeni az üvegházat, a melegítő lámpákat, az öntözőrendszert.

Drew Ramsey, az American Cannabis Consulting nevű specializálódott tanácsadócég vezetője szerint annak, aki bele akar vágni a marihuánabizniszbe, 3-5 millió dollár kezdőtőkére van szüksége.

Cserébe a marihuánán sokkal nagyobb a haszon. Míg a kel kilója Amerikában 4,5 dollárba kerül, a marihuána kilója 9000 dollárba. És bár a kelbizniszhez képest csigalassúnak tűnik, a marihuánabiznisz 64 százalékos növekedése így is lenyűgöző, nagyobb, mint az okostelefon-piacé. (Via Vocativ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt