„Ki akarnak tenni bennünket az üzletünkből”

Budapest
2014 január 31., 10:38
comments 149
  • A Becketts ír kocsma 1994. óta, 20 éve működik Budapesten, az V. kerületben.
  • Mindig rendesen fizették az adót, az évek során 300 magyar alkalmazott fordult meg náluk.
  • Hétfőn viszont, egy hosszú per után, el kell hagyniuk az önkormányzat tulajdonában lévő Bajcsy-Zsilinszky úti üzlethelyiséget.
  • Úgy érzik, hogy az V. kerület másnak szánja a boltjukat.

Csütörtökön este a szokásosnál többen voltak a Becketts nevű ír kocsmában a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. A hangulat nem volt túl vidám. Két nappal előtte, kedden jelentették be a Facebookon, hogy bezárnak.

beck1

Azóta sokan jönnek elbúcsúzni.

Hétvégén lesz, aki Írországból, meg olyan, aki Angliából repül ide. Azért ennek a helynek múltja van. Házasságok indultak innen. Meg olyan is van, ami itt ért véget. Sokaknak fontos ez a hely

– ezt Declan O'Callaghan, a Becketts ügyvezetője mondja.

A falakról már elkezdték leszedni a képeket, most a vendégek firkálnak fel búcsúüzeneteket.

IMG_20140130_191220

Sok pénzt forgattak a magyar gazdaságba

A Becketts 1994. óta működik a Bajcsy-Zsilinszky úton. Húsz év alatt a hely eléggé beépült a budapesti éjszakába.

Főleg – ahogy a héten a falra firkált búcsúüzenetekből is látszik – Magyarországon dolgozó vagy tanuló külföldiek jártak ide. Meg az ír söröket kedvelő magyarok. Meg mindenféle magyar politikusok. Meg a Magyarországra látogató külföldi hírességek. Meg üzletemberek. Szóval vegyes társaság.

„Egy jó hétvégén akár 2000 vendég is megfordult nálunk. Főleg a sportesemények voltak erősek. Ez a hely nem egy aranybánya. Volt olyan év, hogy buktunk, volt, hogy egy nyertünk egy kicsit. A 20 év alatt átlagban talán plusz 0 körül jövünk ki. De közben nagyon sok, összesen talán 300 embernek adtunk munkát. Sok pénzt forgattunk be a gazdaságba.”

Declan O'Callaghan számításai szerint átlagosan évente

  • 24 millió forintot költöttek bérekre,
  • 60-80 millió fizettek ki a beszállítóiknak,
  • és 12-15 millió forintot adóztak.

Ez pedig a 20 év alatt milliárdokat jelent.

Százmilliókat kapott a „főbérlő”, az önkormányzat csak a töredékét

A Becketts hosszú múltjában nem csak szép dolgok vannak.

A helyet 1994-ben alapították, amikor sokszor zavaros volt az állam, az állami vagyon és egyes magánszemélyek viszonya.

A helyiség, ahol a Becketts működik, eredetileg az állami Belvárosi Vendéglátó Vállalaté volt. Innen került az Állami Vagyonügynökséghez, majd a kerületi vagyonkezelő céghez.

Ekkor, 1994-ben kapott a 878 négyzetméteres helyiség bérlésére jogot az államtól egy budapesti magánszemély.

(Mivel a Becketts körül nem minden jogi vita zárult még le, az ügyvezető arra kért, hogy ne írjuk le a főbérlő teljes nevét. Egy budapesti magánszemélyről van szó.)

Neki havonta 100 ezer forint körüli összeget kellett fizetnie az önkormányzatnak a belvárosi boltért. Az ír kocsmának már ő adta ki a helyiséget. Be kellett venniük csendestársnak.

A 100 ezer forint körüli összeg 1994-ben talán reális ár volt egy ilyen belvárosi üzletért, viszont az évek során a bérleti díj nem nagyon emelkedett.

Teljesen megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy miközben mi havonta milliókat fizettünk bérleti díjként a főbérlőnek, ő csak havi 140 ezret adott tovább az önkormányzatnak. Az évek során ő néhány tízmillió körül fizetett, pedig mi bérleti díjra százmilliókat fizettünk neki

mondja O'Callaghan.

Majd Rogán rendet csinál

Bár Rogán Antal már 2006. óta az V. kerület polgármestere, az önkormányzat csak 2010 környékén jutott el odáig, hogy az 1994-ben kötött, azóta rettentően előnytelenné vált szerződést felmondja.

A dologból bírósági eljárás lett, amit 2011-ben első fokon 2013-ban pedig jogerősen a kerület nyert.

A Becketts főnökének csak ebből a bírósági eljárásból derült ki, hogy milyen óriási különbség van az általuk fizetett összeg, és aközött, ami a főbérlőtől eljut az önkormányzathoz.

A perekben ugyan próbálták megakadályozni, hogy főbérlőjüket kitegyék, hiszen akkor nekik is menniük kellett volna, de közben megkeresték az önkormányzatot, hogy megpróbálják rendezni az ügyet.

"Mi tisztességes üzletemberek vagyunk. Amikor kiderült, hogy mi történt, akkor azonnal írtunk az önkormányzatnak, hogy adják nekünk bérbe a helyiséget, és mi boldogan fizetünk közvetlenül nekik. Mi eddig is rendes pénzt adtunk a helyiségért, nem filléreket."

O'Callaghan azt mondja, az önkormányzat eleinte nyugtatgatta őket, hogy minden rendben lesz. Hogy megszabadulnak a főbérlőtől, és a Becketts tovább működhet.

Aztán jó darabig nem hallottak semmit.

Mindenki az utcára kerül

Tavaly ősszel viszont már a végrehajtó kopogtatott náluk, hogy menniük kell. Akkor már hiába próbálták elérni az önkormányzatot, nem álltak velük szóba. Levelet írtak a miniszterelnöknek, még az ír követség is győzködte Rogánékat, hogy üljenek le a Becketts vezetőivel, de semmi sem hatott.

"Mikor rájöttünk, hogy mi a helyzet, akkor szóltam az ír tulajdonosoknak. Nem is értették, hogy hogyan történhet ilyen. Hogy 20 éve tisztességesen működtetünk egy üzletet valahol, és akkor kiraknak belőle. Pedig mi rendesen fizettünk, semmi rosszat sem tettünk. Én sem értem, hogy hogy történhet ilyen. Mit üzen ez annak, aki Magyarországon akar befektetni? Kinek lesz jó, hogy üresen áll majd ez a hely?"

A Beckettsbe hétfőn érkezik a végrehajtó. Mind a 12 alkalmazottjuknak fel kell mondaniuk.

"Húsz éve élek Magyarországon, ez az otthonom. Magyar a feleségem, itt jár iskolába a két gyerekem. Itt fizetem a lakáshitelem törlesztőjét. Én sem tudom, hogy most mit fogok csinálni."

Felmerült, hogy a dolgozók egy része az ajtóhoz láncolja magát, de O'Callaghan nem akar balhét, lebeszélte őket.

Hétvégén még egy utolsó buli, aztán viszik a helyről, ami menthető. Persze nem tudnak mindent, amit az évek során beépítettek.

"Állítólag lesz majd valami pályázat, amin mi is indulhatunk. Gondolod, hogy először kiraknak az utcára, elvitetnek velünk mindent, hogy aztán majd visszajöhessünk? Nem valószínűbb, hogy valaki másnak szánják ezt a helyet?"

A Becketts is indulhat a pályázaton

Megkerestük az V. kerületi önkormányzatot is, arról érdeklődtünk, hogy miért nem maradhat a Becketts. Ezt válaszolták:

"2004 és 2007 között Belváros önkormányzata minden régi bérleti díjat fizető bérlőjével tárgyalást kezdeményezett piaci bérleti díj megfizetése érdekében. Aki nem volt hajlandó a megegyezésre, annak bérleti szerződését a Ltv. szerinti egy éves rendes felmondással felmondtuk. A Bajcsy-Zsilinszky út 72. alatti helyiségünkkel is ez történt, a bérleti szerződést 2011. évre mondtuk fel. A bérlőnek azóta nincs jogcíme a birtoklásra. Mivel a bérlő a helyiséget a felmondás ellenére nem hagyta el, kiürítési pert kezdeményeztünk, melyet mind első fokon, mind másodfokon jogerősen megnyertünk. Az önkormányzat tehát jogszerűen birtokba veheti az üzlethelyiséget, így mind jogilag, mind fizikailag birtokon belülre kerül. Az üzlethelyiséget nyilvánvalóan hasznosítani szeretnénk, ennek érdekében rövid időn belül pályázatot írunk ki, amelyen természetesen a Becketts is indulhat majd."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.