Riport Szegedi Csanádról az izraeli tévében

POLITIKA
2014 február 01., 17:12
comments 89

A 45 perces műsorban látható, a korábban szélsőjobboldali politikusként, ma vallásos zsidóként pózoló Szegedi Csanádról szóló riportban az EP-képviselő sétál a Parlament előtt, a Duna-parton ül Köves Slomóval, autót vezet, és elmeséli, hogyan tudta meg, hogy zsidó, hogyan szembesült a holokauszt borzalmaival, és hogyan ismerte meg a származását. Beszél Köves rabbi is, héberül.

A videót itt lehet megnézni.

Egyedül Szegedi nyilatkozik magyarul, aki azt mondja, hogy a Jobbik vezetése azt mondta neki, hogy amikor kiderült róla, hogy zsidó, nyilvánosság előtt kicsit sírva kérjen bocsánatot az emberektől, és vallja be, hogy zsidó. Ő azt mondta, hogy nem is zsidó, legfeljebb a nagyanyja volt. Erre azt mondta a Jobbik, hogy innentől nem lehetne antiszemitának tartani a Jobbikot, „ez az egész pártnak védelmet nyújtana” – állítja Szegedi.

Szegedi ezután kilépett, és két nappal később elindult a gyógyulás útján, és beírta az internetbe, hogy „rabbi Magyarország”:

rabbi magyarország

Most már új életet kezdett, és be akarja bizonyítani, hogy már nem szélsőjobbos és homofób. A videó 36. percében Szegedi héberül tanul olvasni, később pedig Köves Slomóval látogat el a nagyanyja sírjához. Szegedi azt mondja, hogy szégyenli magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.