Ha nem szoptatsz, megbüntetnek?

anyaság
2014 február 02., 19:50

Kétéves korig minden gyermeket megillet majd az anyatejes tápláláshoz való jog Egyesült Arab Emírségekben - határozott múlt héten az ország nemzeti tanácsa. A gyermekjogi törvény szerint a nem szoptató anya büntethető lesz, bár ennek mértékéről és módjáról még nem döntöttek. A törvényt heves viták kísérték: a szociális miniszter, Mariam Al-Roumi aggodalmát fejezte ki, hogy a törvény lehetőséget ad majd arra, hogy a férfiak a saját feleségüket pereljék be.

A szabályozás ellenzői azt is felvetették, hogy a törvény nehezen lesz kikényszeríthető, diszkriminatív a dolgozó anyákkal szemben, és egyébként sem képes minden nő szoptatni, hiába áll a Koránban és az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlásában, hogy a csecsemőknek ez a legmegfelelőbb táplálási mód.

A hírben megfogalmazottak kissé szélsőséges megoldásnak tűnnek, mégis érdekes kérdésekre világítanak rá. Nevezetesen arra, hogy a gyermekek újszülött és csecsemőkori táplálásának a kérdése nőjogi kérdés is. Itthon sem ritka jelenség az, hogy a szülő nőket már a kórházban szoptatásra kényszerítik finomabb vagy erőszakosabb módon ("nem fog éhen halni az a gyerek, ha egy-két napig alig jut táplálékhoz") majd később a védőnők, a gyerekorvosok is kifejezetten stresszelik a frissen szült nőket, hogy mindenképp és kizárólag csak szoptassanak, más megoldásra ne is gondoljanak. A "hivatásosokon" kívül nyomasztja még a nőket a rokonság, beleszól a csecsemő táplálásába az anyós, de még a boltos és a szomszéd bácsi is. Nem vitás, mindenki ösztönösen szól csak bele, és nyilván a legjobb szándékkal, de tény hogy megteszik.

A nők döntési jogának megkérdőjelezése egyszerűen megszokott a parlamentben, az orvosi rendelőkben, a nőknek szóló műsorokban és sajtótermékekben, a hétköznapokban. Az autonómia és a magánszféra tiszteletben tartásáról itthon is lenne még mit tanulni.

Számtalan újságcikk, blogbejegyzés és fórumbeszélgetés alapján kijelenhető, az, hogy egy nő szabad akaratából úgy dönt, bármilyen okból nem tud, vagy nem akar szoptatni, nem sok megértésre számíthat, támogatásra meg még kevésbé. Még akkor is rengeteg rosszalló pillantást és megjegyzés kap akár vadidegenektől is, és érezheti úgy, hogy magyarázkodnia kell, ha konkrét egészségügyi oka van arra, hogy ne szoptasson. De nyilván nem normális elvárás az sem, hogy nőket bárki ilyesmiről faggasson, vagy elítéljen amiatt, hogy nem szoptatnak, vagy nem annyi ideig teszik, amennyit mi jónak tartunk. Ez pedig nem jó így senkinek.

Felnőtt emberek döntéseinek a kétségbevonása, és a nem szoptatás büntetéssel fenyegetése az Arab Emírségekben a legtöbb olvasót nyilván felháborítja, de a hazai közbeszédben is lenne még mit tenni azért, hogy ne kényszerítsük rá saját preferenciáinkat, döntéseinket másokra, ha a tápszerezésről (vagy épp ellenkezőleg, a "túl hosszú" ideig tartó szoptatásról) van szó. Az anyatej kétségtelenül jobb táplálék a baba első hónapjaiban a tápszernél, de csak akkor, ha a baba egészséges és jól fejlődik, ha az anya szintén egészséges, megfelelően táplálkozik, nem fogyaszt alkoholt, drogot, nem dohányzik. A hazánkban is kapható, mai jó minőségű tápszerekkel egyébként sincs az égvilágon semmi baj, ha elkészítésükhöz rendelkezésre áll tiszta ivóvíz, vagy csecsemőknek is megfelelő ásványvíz.

Az sem segíti a frissen szült nőket, hogy keveset tudni arról, milyen nehézségekkel jár a legtöbb nőnek a szoptatás az első időszakban. Tájékoztatás helyett többnyire utasításokat (ráadásul akár pár órán belül egymásnak teljesen ellentmondóakat) kapnak a magyar nők, elvárásokkal találkoznak már kórházban is, ahol életet adnak gyermeküknek. Gyakran előfordul az is - már ha egyáltalán jut erre figyelme a kórházi személyzetnek - hogy a nők nem épp a megfelelő segítséget kapják a szoptatás megkezdéséhez. Mindennapos, hogy frissen szült nők privát szférájába berontva „segítenek”, kérdés nélkül megmarkolva mellüket, azt a csecsemőjük szájába tömik, oszt jónapot, szoptasson anyuka. Emberi méltósággal ugyan ki törődik, ez egy kórház, kérem. Aki nem szoptatna, azért küzdhet hogy ne kényszerítsék, és megkapja a tejelapasztó tablettákat, aki szeretne, az meg küzd, hogy sikerüljön.

Azonban ez a hír nemcsak a szoptatásról szól. Újra annak vagyunk szemtanúi, hogy szembeállítják az anyák és a gyermekeik érdekeit, és a gyermekek általános és vélelmezett érdekeire hivatkozva törvénybe iktatva korlátozzák a nők döntéshozatali jogosítványait, mozgásterét, munkavállalási és egyéb lehetőségeit.

Azzal nyilván mindenki egyetért, hogy a törvényhozóknak semmi keresnivalójuk a privát szférában. Tartsák csak tiszteletben a nők és a családok magánéletét, döntéseit.

Lehet, hogy az egyes embereknek sem ártana megfontolniuk ezt.

(A hírt a pappito mikroblogon olvastuk.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.