Ne írd alá, János! XXVI

Paksi bővítést ellenző szervezetek nyílt levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az erről szóló törvényt, mert az, veszélyezteti az ország szuverenitását, és sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét.

Az Energiaklub, a Greenpeace, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? konferencia szervezői a köztársasági elnöknek ma írt, és azt kérik, hogy Áder János jogköréből fakadóan ne írja alá „a magyar és az orosz kormányok közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetését szolgáló törvényt”, és ne rendelje el annak kihirdetését.

Szerintük a kormány messze túllépett a 2009. áprilisi országgyűlési határozat által adott felhatalmazáson, hiszen az az előkészítés megkezdését írta elő, így a magyar kormánynak nem volt felhatalmazása, hogy a kérdést eldöntő egyezményt aláírja. A törvényjavaslat áttekintésére és megvitatására a kérdés súlyához képest méltatlanul rövid idő állt a parlament rendelkezésére, továbbá az egyezmény sem a beruházás áráról, sem a finanszírozás konkrét feltételeiről nem rendelkezik.

A törvény szövege alapján az orosz fél nem csak Paks 2-t jelentő két blokkot építheti meg, hanem akár továbbiakat is, a homályos megfogalmazás nem jelenti ki egyértelműen, pontosan hány blokkról van szó, aggályos az a rész is, ami lehetővé teszi, hogy Oroszországnak beleszólása legyen a magyar áramárba. (MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.