Magyarországon mindenki tehet egy szívességet

A legrémisztőbb két mondat a magyar nyelvben így hangzik:

“Figyelj, van egy perced? Tényleg csak egy perc!”

Nem a főnök, nem egy rendőr és nem is egy adóellenőr szájából hangzik a legfenyegetőbben, hanem amikor egy barát vagy családtag mondja, aki csak egy apró szívességet szeretne kérni. Mármint szerinte aprót, a gyakorlatban gyorsan kiderül, hogy két komplett munkanapnyi rohangálásról lenne szó.

csicsk2_2

A 444-ben a fotós-videós szekció szokott a leggyakrabban siránkozni arról, hogy milyen lehetetlen ingyenmelókra kérik meg őket: haver esküvője, keresztlány ballagása, és minden egyéb esemény, amit valaki vizuálisan meg szeretne örökíteni. Viszont fizetni semmiképpen nem szeretne az elvégzett munkáért, és személyes sértésnek veszi, ha a szívességre megkért/kényszerített barát egyáltalán meg meri említeni, hogy a munka, az bizony munka.

Sejtettük, hogy nem csak a fotósokat és a videósokat nyaggatják szívességkéréssel az ismerőseik, így nekiálltunk kérdezősködni a legkülönbözőbb szakmákban. Az eredmény egészen megdöbbentő: Magyarországon nincs olyan foglalkozás, ahol mentesülni lehetne a csicskáztatástól. Teljesen mindegy, hogy lemezlovas, református lelkész, autószerelő vagy pszichológus vagy, időd egy részét a kínos kérések lerázása, vagy ami még rosszabb, megfelelő kifogás hiányában ezek teljesítése fogja lefoglalni.