Magyarországon mindenki tehet egy szívességet

életmód
2014 február 10., 06:18

A legrémisztőbb két mondat a magyar nyelvben így hangzik:

“Figyelj, van egy perced? Tényleg csak egy perc!”

Nem a főnök, nem egy rendőr és nem is egy adóellenőr szájából hangzik a legfenyegetőbben, hanem amikor egy barát vagy családtag mondja, aki csak egy apró szívességet szeretne kérni. Mármint szerinte aprót, a gyakorlatban gyorsan kiderül, hogy két komplett munkanapnyi rohangálásról lenne szó.

csicsk2_2

A 444-ben a fotós-videós szekció szokott a leggyakrabban siránkozni arról, hogy milyen lehetetlen ingyenmelókra kérik meg őket: haver esküvője, keresztlány ballagása, és minden egyéb esemény, amit valaki vizuálisan meg szeretne örökíteni. Viszont fizetni semmiképpen nem szeretne az elvégzett munkáért, és személyes sértésnek veszi, ha a szívességre megkért/kényszerített barát egyáltalán meg meri említeni, hogy a munka, az bizony munka.

Sejtettük, hogy nem csak a fotósokat és a videósokat nyaggatják szívességkéréssel az ismerőseik, így nekiálltunk kérdezősködni a legkülönbözőbb szakmákban. Az eredmény egészen megdöbbentő: Magyarországon nincs olyan foglalkozás, ahol mentesülni lehetne a csicskáztatástól. Teljesen mindegy, hogy lemezlovas, református lelkész, autószerelő vagy pszichológus vagy, időd egy részét a kínos kérések lerázása, vagy ami még rosszabb, megfelelő kifogás hiányában ezek teljesítése fogja lefoglalni.

Következzenek hát a legkülönbözőbb magyar szakmák képviselőinek sirámai arról, hogy mivel zaklatják őket az ismerőseik. Ha pont a te szakterületed maradt ki, írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád panaszait is megismerheti Magyarország. És nagyon szeretnénk már egy olyan állást is találni, ahol nem kell állandóan szívességeket tenni. Eddig még csak egy ilyet találtunk: a gombakereskedőét, akitől állítása szerint valamiért soha, senki nem kér ingyen gombát.

AUTÓSZERELŐ

Az autóvásárláshoz elhívás nem gáz. Az a gáz, amikor a megvétel után elromlik a kocsi, és én tehetek róla…

De mostanság már nem elhívnak, hanem elküldenek, hogy nézzem már meg, ő nem jön, mert úgysem ért hozzá.

Amikor megbeszélünk egy olajcserét (~30 perc) és megjelenik egy A4 méretű listával, hogy akkor még ezeket is kéne. Meg amikor szerinte ugyanaz a hiba, amit legutóbb javítottunk. És nem érti, hogy a tünet ugyanaz, a hiba más...

A rokonok nem annyira piócák, inkább az ismerősök, meg azok az ügyfelek, akik már kétszer voltak nálunk és azt hiszik, barátok vagyunk, na azok kicsit keményebbek. Például árajánlatot kér alkatrészre plusz munkára, aztán a megbeszélt időben hozza ő az alkatrészt... ami nem baj, csak amikor alkatrészt is tőlünk vesz, akkor azon is van árrésünk, és így olcsóbb a munkadíj. Meg amikor árajánlatot kér, és beállít két hónap múlva, hogy akkor a múltkor már megbeszéltük az árat.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

BANKI ALKALMAZOTT

Az emberek úgy gondolják, hogy az összes banki terület munkáját fejből vágom.. A válság előtt, a hitelezési boom időszakában természetesen hiteltanácsokat kértek legtöbbször, pedig nem is ilyen területen dolgoztam. Persze hiába mondtam az ismerősöknek, hogy menjenek be egy fiókba, ahol szakszerűen tájékoztatják, az nem volt jó, mert

a fiók csak munkaidőben van nyitva, én meg elérhető vagyok bármikor.

A másik jellemző kérés az volt, hogy ismerősök folyamatban lévő ügyét sürgessem meg ennél vagy annál. Eleinte tényleg szóltam az adott kollégának, hogy az ismerős ügyét prioritással kezelje, ha tudja, de elég hamar megtanultam a szabályt: mindig az ismerős ügyével van a legnagyobb szar! Tényleg így van, szívességből cseszteted a kollégádat, aki nyilván már ezért utál téged, aztán meg kiderül, hogy az ismerős ügylete nem is olyan egyszerű, valami szabálynak nem felel meg, és akkor megakad a dolog, és ilyenkor a kolléga is utál téged, mert az ismerős feszült, az ismerős is ideges, mert hogy azt ígértem, hogy megsürgetem az ügyet.

A válság elhozta a más jellegű a kéréseket, a már bedőlt vagy még csak bedőlőben lévő hitelekkel kapcsolatos kéréseket.

Te, figyu, nem tudom fizetni a hitelemet, nem tudnánk találkozni, hogy adjál valami tanácsot.

Ilyenkor megint a fiókba küldeném az illetőt, de persze az nem jó. Amikor találkozunk, és elmondom, hogy vannak a banknak termékei arra, hogy mondjuk átütemezze a hitelt, az nem tetszik, mert hogy biztos van valami "okosság" ahogy meg lehet szabadulni a hiteltől fájdalommentesen.

A legjobb, amikor olyan információt kérnek tőlem, ami banktitoknak számít, és amiért kapásból kivágnának, ha kiderülne, hogy kiadtam. Ilyenkor ezt megpróbálom elmagyarázni az illetőnek, de megint csak én vagyok a bunkó sokszor, hogy nem segítek.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

BELSŐÉPÍTÉSZ

Tanácsot sokan kérnek, hogy menjek át, nézzem meg a lakást, mondjam meg, szerintem mit, hogy kellene. Ezt szeretem, egyébként is érdekel, hogy ki hogyan él, meg sokat keresek filmekhez lakást. Szóval ez belefér. Amikor nyaralásra elhozzák az alaprajzot, hogy át tudnám-e nézni, azt már visszautasítom. Olyankor el kell magyaráznom, hogy ez nem így megy. Amikor a rajzok előkerülnek, az már durva. Szívesen ránézek, de a rajzokkal már nem foglalkozom, mert annak akkor sosincs vége.

A másik, hogy hol lehet olcsón szép csempét vagy bármi egyebet vásárolni.

Nincsenek tuti receptek. Én is hónapokig keresgéltem a jó csempét. A belsőépítészek most már azt találták ki a sok szívességkérésre, hogy órabérben is dolgoznak, nem csak projekteket vállalnak. Én azt szoktam csinálni, hogy ha valakinek tanácsok kellenek, akkor egy barátomat javaslom, aki órabérben vállalja.

Régebben voltak sértődések, mert képtelen voltam leküzdeni a jellemhibámat, hitegettem embereket, hogy majd ránézek. Nagyjából másfél éve zártam le ezt az időszakot. egyenesen beszélek. Nincs sértődés.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

DIVATSZAKEMBER

Leginkább az szokott lenni, hogy írnak valami egészen specifikus dologgal, hogy jaj, nagyon sürgősen kellene mondjuk hupilila, asszimetrikus ruha, ami jó az operába de egy buliba is. Lehetőleg ne túl drágán és 46-os méretben, és mondjam meg, hol lehet ilyet venni.

Mindenki azt hiszi, hogy egy katalógus a fejem, és egyből vágom, hogy melyik boltban mi és mennyiért kapható.

Durva, amikor ruhatervezőként az egyik legjobb barátnőd kedvenc szokása évek óta, hogy beállít egy zacskónyi turizott ruhával, meg szuper vaterás jófogással, hogy cipzárcsere meg farmerfelhajtás. Én beütöttem neki a Google-ba hogy ugyan már hova vigye innen gyorsan. De azóta se adja fel. Egy barátnőm bőrös, neki bőrdzsekiket meg táskákat szokott hozni a barátnője átalakíttatni.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

DJ

Legtipikusabb a “gyere a születésnapomra dj-zni”. Vagy a barátoméra, vagy a barátnőmére, vagy valakiére. Ilyenkor általában többet mondok, mint egy normális fellépés ára, és a legszemetebb technikai ridert adom le. A szokásos dj-gázsi másfélszereséért megy ez, kivéve ha közeli barát, mert akkor nyilván ingyen. Középút nincs.

A másik az esküvő, az kb. ugyanez a felállás, csak ha pénzért. akkor a rendes dj-gázsi 2,5-szeresénél indul az óra. Ha ismeretlen, 3-4-szerese. Aki kifizeti, megnyerte, és ennyi pénzért kevésbé fog merni bebaszva csicskáztatni, hiszen komoly értéket képviselek a számára.

Nem tipikus de a múltkor volt egy munkatárs, aki azzal jött, hogy: “villantanom kéne a gyerekem barátai előtt, nyolcvanas-kilencvenes romantikus számokkal, javasolj párat légyszi”. Átküldtem neki az első Youtube-playlistet ami feljött a 80s-90s romantic-ra.

Gyűlölöm a szakmai szívességeket, de ha kérni kell, már sokkal kevésbé...

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

 


ÉPÍTÉSZ

Szoktunk dolgozni haveroknak. Jó esetben hoznak munkát és mellé még kérnek ezt-azt, vagy olyan is van, hogy csinálunk nekik ezt-azt ingyen, aztán majd hoznak munkát (általában nem). Volt már olyan, hogy valaki felépített valamit, aztán szóltak neki, hogy talán engedély is kéne hozzá, és akkor hozzánk jött, hogy intézzük el neki valahogy. Persze nyilván semmi sem felelt meg az előírásoknak.

Ha túl messzire mennek, akkor szoktunk szólni, hogy most már kellene fizetni is valamit, mert ingyen nem megy, de azért igyekszünk pénzt kérni a munkáért. Néha sikerül is. Az még belefér, ha el kell menni megnézni egy-egy lakást, mielőtt a haver megveszi, vagy ránézek a tervekre felújításnál (persze kérdés, hogy miért nem én csináltam), de nem szívesen kritizálom más terveit. Persze ha valami szar, akkor szar.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

FESTŐMŰVÉSZ

A legtipikusabb amikor azzal keresnek meg egy menő ügyvédi irodából, drága Andrássy úti olasz ruhaboltból vagy valami új szórakozóhelyről, hogy adjak nekik pár képet, amit ők kiraknak a falra. És hogy ez milyen jó lesz nekem, mert akkor majd a vevőik meg ügyfeleik látják a képeimet, és tuti megveszik. Főiskolásként még párszor bevettem ezt, most már soha.

Viszont amikor megjegyzem, hogy az emberek nem ruhaboltban szoktak festményeket vásárolni, megsértődnek.

Most volt egy kedvenc esetem, amikor a gyerekem óvodájában egy anyuka megkért arra, hogy fessem le azt a melltartót, amit ő kitalált valami pályázatra, mert meg szeretné nyerni. Leráztam, azóta nem is köszön.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

FITNESSTEREM-TULAJDONOS

Nagyon gyakori kérés hogy dobjak össze egy edzéstervet. Azonnal elhajtom… Néha eleve úgy kérik, hogy “másoljak nekik egyet”, mert hát az úgyis ingyen van. Annak meg mondom, hogy ilyen "másolás" nincs, hacsak nem az illető pont véletlen az előző embernek (aki föl lett mérve és készült neki edzésterv) a klónja.

Az is gyakori hogy nem akar személyi edzést, csak mutassak meg neki minden gépet hogy mi hogyan és mennyivel és mikor. Vagyis akkor ez egy jó másfél órás személyi edzés lesz… csak ő nem így hívja.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

GRAFIKUS

Cső! csinálok egy új céget, egy logót rakj már össze légyszi, fizetni nem tudunk, de majd kapsz kedvezményt.”

Kéne egy új honlap, fizetünk is érte, a dolgot a kreatívitásodra bízzuk”. Aztán bármennyi variációt küldhetek, ő már előre eldöntötte, hogy mit szeretne és száz körös módosítással jutunk vissza ahhoz az avitt szarhoz, ami már a fejében kész volt, mielőtt megkeresett - megromlik a kapcsolatunk.

Csak egy logó kéne a leendő zenekaromnak, meg egy plakát. adunk érte ingyenjegyet” Ilyet gyakran elvállalok, mert ők a leghálásabbak - azt csinálok, amit akarok és ez sokszor tök jó kis stílusgyakorlat.

Ingyen munka nincs, mert a két nap szopás nálunk inkább két hét, és valójában mindenki jobban jár, ha van pénzmozgás. Létezik mégis három kivétel:
- családban kell valakinek segítség
- megkér valami jó ügyet szolgáló civil szervezet
- baráti ár

Ezekben az esetekben a szívességért cserébe szabad kezet adnak. Ehhez abban esetben is ragaszkodnak, ha előre szólsz, ez így nem lesz jó. Családnak és éhes gyerekeknek azonban nem mondasz nemet, viszont az első tervek után kiderül, hogy a családnak és az éhes gyerekeknek is van elképzelése a szakmádról.

A hülye ügyfél akkor is hülye, ha éhes gyerekeknek visz enni.

Legutóbb egy csődbe ment alapítványi iskolának kellett adományokat gyűjteni. A szórólap utolsó verziószáma 12 volt, és végül megcsinálták maguknak, mert nem tetszett, amit én terveztem. Word Art. Ez előtt az intézetis gyereknek gyűjtöttünk aukción, és engem kértek fel, hogy csináljam meg az ehhez szükséges anyagokat, mert nálam jó kezekben lesz, és fontos a minőség. A munka végeztével megszűnt a viszonyom a megrendelővel, aki amúgy a haverom volt.

Kiderült számára, hogy rossz grafikus és szar alak vagyok.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

KONCERTSZERVEZŐ

A klasszikus, hogy megkeres vagy valaki, akinek ismerősei reklámcégnél dolgoznak vagy épp valami reklámcéges, akiknek az ügyfele "valami nagy bulit akar rendezni, neves külföldi előadóval". Első körben mindig próbálok listát kérni az elképzelésekről, hogy rövidre zárjam, hogy miért nem lehet elhozni a David Guettát.

A rosszabb, amikor ennél is elszántabbak, és reális nevekben lehet elkezdeni gondolkodni, majd miután felhajtottad a potenciális dátumokra a potenciális fellépőket, utána gondolják meg magukat, vagy elvesztik a tendert vagy rájönnek, hogy mégis inkább valami magyar zenekar kellene.

A másik kedvenc a "szakdolgozatot írok a partyszervezésről". Ehhez kell személyes interjú, anyag, esettanulmány, akármi. Ebből is akad 1-2 évente, akármennyire igyekszik az ember levakarni magáról. (Eleve nem adnék diplomát senkinek, aki partyszervezésből óhajtja elkészíteni.)

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

PSZICHOLÓGUS

1. Ajánljak pszichológust. Ez még viszonylag sima ügy.

2. Ajánljak ingyenes ellátóhelyet. Ehhez már keresgélnem kell a neten.

3. “Volt egy furcsa álmom, mit jelent?” Aztán ha komolyan veszem a kérdést, és az asszociációit kérdezem, hiszen nem az a lényeg, hogy nekem mit jelent más álma, általában az a válasz, hogy semmi sem jut eszébe az adott dologról. Rosszabb esetben azt mondja, hogy hülyeség ez a szakma úgy, ahogy van.

4. Bonyolult lelki jelenségekről kérnek számukra megnyugtató magyarázatot, pl. a pasijuk viselkedése.

Ilyenkor érdemes elkerülni a súlyosabb patológiák említését, különben eléggé feszültté válhat a baráti kapcsolat.

5. Konkrét szorongásos epizód alatti lelki tanácsadás.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

REFORMÁTUS LELKÉSZ

Nem vallásos ismerősök, vagy akikkel régebben volt dolgom (pár éve én eskettem őket) a jó kapcsolat miatt hívnak, hogy meghalt valaki a családból, és segítsek egy keveset, mégiscsak csináltam már ilyent. A könnyebbik rész az, amikor csak tanácsokat kell adni, pl. melyik gyülekezethez tartozik az elhunyt nagymama, ki az illetékes (pár telefonnal megoldható, szívesen segítek). A nehezebb az, amikor mondjuk le akarják cserélni a papot, mert nem szimpatikus vagy haragban vannak vele és engem kérnek, hogy segítsek közvetíteni vagy tippeket adni.

Különösen izgalmas, amikor nekem, a reformátusnak mondjuk katolikus plébánost kell keresnem, mert baj van a helyi emberrel.

Volt már olyan pár, akik megkértek, ajánljak egy rendes, fiatal lelkészt a környéken, mert a helyi nem akarja összeadni őket. Az ilyen mögött vagy félreértés van, vagy komolyan vehető konfliktus. Más egyház esetén nincs kompetenciám, általában ezt el is mondom, de volt olyan, hogy tényleg komoly volt az eset, a plébános valami miatt csak bántotta a házasulandókat, nehezítette a dolgukat, nem volt korrekt. Itt sikerült összehozni őket egy barátommal, fiatal katolikus lelkésszel, aki el tudta rendezni a dolgot, átvette őket.

Volt már többször is, hogy egyházi gimnáziumi felvételihez kértek meg, hogy készítsem fel az egyházi múlttal nem rendelkező gyereket.

Azt gondolják, hogy ez séróból megy, pedig nem, utána kell járni a követelményeknek, kitalálni a módszert, hogy adjam át, gyorsan és sokat stb. Egyszer ebből egy korrekt kis kurzus lett, mert a környékbeli, hasonló cipőben járó szülők fülébe jutott, és hozták a gyerekeiket. Volt benne meló, ugyanis katolikus gimiről volt szó, de mindenkit felvettek.

Az a terület, ahol valódi csapda van, kezdőként többször bele is sétáltam, az a barát által szerveződő politikai/közéleti/társadalmi kör/csoport/egylet stb.

Általában így kezdődik: “Figyelj, ez nem párt, semmi közünk hozzájuk, értékeket akarunk felmutatni, párbeszédet generálni, kellesz, mégiscsak annyi ember van körülötted, van gondolatod! Gyere le egyszer, adj pár tanácsot!” A következő lépés: “Hallod, nincs helyünk, a kultúrban valami kiállítás van, a templomban vagy valami teremben nem tudjuk megcsinálni a konferenciát?” A vége, hogy mindenki szétszéled, vagy megeszi a kezdeményezést egy helyi civilnek látszó erő vagy párt, a vezetők feljebb lépnek, nekem pedig az aktuális ünnepségre kell elmenni, legyek ott díszletnek, vagy kerüljön fel a nevem a meghívóra. Na ez az, amire már az elején nemet kell mondani, bárki is kér.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

SZÁMÍTÁSTECHNIKAI SZAKEMBER

Első scenario:
- Nem tudnál összedobni gyorsan egy webshopot? Nem kell semmi különleges.
- Domained van hozzá?
- Az mi?
- Hát hogy www.akarmi.hu
- Nincsen. Olyat tudsz csinálni?
- Tudok, de 5 perc alatt megcsinálod magadnak is értelemszerűen.
- Én nem értek ehhez.
- Ok. Küldött a rendszer egy e-mailt, az abban lévő szerződést töltsd ki, és küldd el nekem, és az ott kapott linkre kattintva tudod befizetni.
(Két héttel később)
- Na tudunk haladni ezzel a webshoppal?
- Visszaküldted a szerződést? Kifizetted?
- Még nem.
(Két héttel később)
- Na elküldtem az e-mailt, mit kell még csinálni?
- Kifizetni a linkre kattintva.
(Két héttel később)
- Most már nagyon el kellene indítani, mert lesz ez a kiállítás csütörtökön…
- Kifizetted?
- Ja, intézem.
- Ok. Tárhelyed van hozzá?
- Mim?
- Mindegy. Adok ingyen a saját szerveremen.
- Kellene hozzá venni valami dizájnt. Templatemonster.com-on vannak pl.
(Hallom ahogy levegőért kapkod)
- MICSODAA? Dehátez hetven dollár!
- Annyi.
- Nem lehetne…?
- Nem lehetne.
- Ok.
(Két hét, majd személyesen találkozunk, megveszünk egy kiválasztott dizájnt. Két nappal később)
- Kész, itt tudod megnézni.
- Azt nem lehetne, hogy három nyelvű legyen?
- Dehogynem.
(Két óra múlva)
- Kész. Le tudod fordíttatni valakivel?
- Jaaa… Hát nem tudsz valami egyetemistát aki meg tudná csinálni?
- Nem.
- Akkor mindegy, inkább hagyjuk.
- Ok.
- Viszont lehetne egy olyan doboz, ami úgy keres hogy, és az a kék csík nem lehetne zöld háromszög, és a főoldalra meg…
- Nem lehetne.
(bontom a vonalat, vesztettem egy ismerőst)

Második scenario:
- Van ez a gépem, és kirakta a táblát!
- Mivan?
- Hát ilyen kék táblát kirakott.
- Ja értem (kékhalál). Újra kell telepíteni. Milyen gép?
- Hát egy 386-os pentium.
- Jaaa… Hát akkor vidd vissza szépen a múzeumba!
- De nem lehetne hogy…?
- Nem lehetne.

Harmadik scenario:
- Az iPhone-om állandóan lefagy!
- Nagyon sajnálom.
- De mit csináljak?
- Telepítsd újra!
- De csináld meg nekem!
- Jó, hozd át.
(Két nap múlva)
- Még mindig lefagy.
- Akkor hardver hibás.
- És akkor mit csináljak?
- Nem is tudom… Mondjuk például szereltesd meg?
- Meg tudod csinálni?
- Persze. Hirtelen elektroműszerész lettem. (Nem, nem tudom.)
- Nem lehetne, hogy elvidd valahova?
- Nem lehetne.

Negyedik scenario:
- Nem működik itt a fénymásoló.
- Nem lehetne.

Ötödik scenario:
- Szia!
- Nem lehetne.

(Ennek leírása közben kaptam: "Hali! Azt szeretném kérdezni, hogy a számod még a régi? Volna hozzád egy szakmai jellegű kérdésem, és rád csörögnék valamikó', ha lehet!")

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

ÜGYVÉD

Olyan szokott lenni, hogy megkérnek ismerősök, barátok, hogy kísérjem el őket olyan helyre (például mert vesznek egy autót), amihez abszolút nem kell ügyvéd, úgyis ilyen sablon szerződés van, csak így szeretnék, ha ott vagyok, mert akkor biztos jobb, meg néha anyukám szereti így mutogatni a barátnőinek, hogy neki ügyvéd fia is van,

és akkor el kell vállalni olyan idegesítő és értelmetlen pert, mint amit például pont most vállaltam el...

Ismerős (gyerek osztálytársának az apja), kurva jól menő közjegyző megkérdezi, hogy mik a feltételei egy faktorcég alapításának, csináltam egy anyagot, amiért mondjuk amúgy elkérek simán 100 rugót, aztán a céget megcsináltatja egy másik ügyvéddel, de amikor nekünk kellett valami pimf közjegyzői okirat, ki kellett fizetni neki az 5000 forintot.

Feleségem barátnője felhív minket, hogy az egyik kollégájának van valami személyi sérüléses biztosítási ügye, kéne írni egy levelet a biztosítónak. Ezt legalább nem csináltuk meg, ekkor fejlesztettem ki a dumát, hogy

a burkoló haverodat se kéred meg, hogy csempézzen már le pár négyzetmétert.

Volt főnököm, akinek a feleségének csináltam ingyen a munkaügyi perét (a pertárgyérték úgy 10 milla), persze eszébe se jutott megkérdezni, hogy mennyire gondoltam ezért. Szerencsére már nem a főnököm, így leadtuk az ügyet, ajánlottam neki új ügyvédet, aki haver, és szóltam neki, hogy kurva sokat kérjen.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

VEGYÉSZ

Úgy tudják, hogy az egyetemen hozzáférek mindenhez, viszonylag felületes az ellenőrzés is, úgyhogy milyen jó lenne, ha kicsempésznék nekik valamilyen vegyszert, mert hallották, hogy azzal valamilyen jópofa dolgot lehet csinálni (pukkan, büdös, színes), vagy ha csinálnék mondjuk kokaint/amfetamint/katit/ginát. Ők meg majd megoldják a terjesztést, és elosztjuk a pénzt…

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

ZENÉSZ

Az ismerősök gyerekeinek, meg az ismerősöknek zenélés különböző alkalmakkor az teljesen alap.. Illetve ha valami havernak van valami szórakozóhelye akkor is szokott hívni és általában fogyasztást kínál föl, bár itt nagy a szórás. Egyszer megkértek, hogy menjek el egy minisztériumi buliba egy viszonylag ismert politikus zenekarába játszani, de mondjuk az ilyet nyilván kapásból visszautasítom.

Szoktak megkérni, hogy szerepeljek különböző klipekben, vagy reklámokban de ilyenre azt hiszem 2x mondtam igent egész életemben. Akkor ha közelebbi a haver, meg ha valami normális dologra kér. Meg mondjuk ha olyanok kérnek szívességet, akik viszonozni is tudják, akkor megint más a helyzet. Koncertfilm, koncert, fesztivál stb.

A zene azért más mint a többi szakma abból a szempontból, hogy persze élvezed amit csinálsz, de azért te is pénzből élsz.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

ÚJSÁGÍRÓ

Még szegény apád révén találkoztunk, biztos emlékszel rám, megjelenik a jövő héten egy interjúkötetem az 1980-as olimpia érem nélküli pontszerzőivel, Elfeledett hősök címmel, és…

Gabikám, remélem jól vagy, képzeld, Sanyi 26-ik lett a szektorlabda világkupán, ami azért nagy szó, mert ez az első versenye, és tudom, hogy nem foglalkoztok ilyesmivel, de…

Ismerünk olyan tévés újságírót, akihez átcsengetett a szomszéd, hogy nézze már meg a rossz tévéjüket, hiszen biztosan ért hozzá.

Viszont amikor egy újságíró cikket akar írni arról, hogy milyen idegesítő szívességeket kérnek a különböző magyar szakmák képviselőitől, ír egy köremailt az ismerőseinek, aztán csak össze kell szerkesztenie az ingyen megírt sirámokat.

Téged is csicskáztatnak az ismerőseid? Írd meg nekünk panaszaid a szerk@444.hu mailcímre, és egy következő válogatásban a te szakmád sirámait is megismerheti Magyarország!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.