Döbbenetes fotók a Közép-afrikai Köztársaságban dúló erőszakról

Újra erőszakos villongásokról és fosztogatásokról jönnek a hírek a Közép-afrikai Köztársaságból. Banguiban, a fővárosban a napokban kilenc embert öltek meg, közülük kettőt a muszlimok lincseltek meg a nyílt utcán. Legutóbb a volt igazságügy-minisztert próbálták meg kivégezni, sikertelenül. Szombat éjjel törtek ki újabb harcok a főváros nyugati felén a keresztények és muszlimok közt, több épületet felgyújtottak a zavargók.

AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO

Egy muszlim férfi meglincselt egy keresztény nőt, majd testét felgyújtotta, és a helyi városháza elé vitte, ahol vasárnap reggelig feküdt. Erre válaszul a keresztény milicia egyik tagja megölt egy muszlim civilt, majd miközben fel akarta gyújtani az áldozat holttestét, a gyilkost lelőtte egy ruandai békefenntartó katona. A katonára a feldühödött tömeg rátámadt, mert tévesen azt hitték róla, hogy muszlim.

car_7

A káoszban még öt ember halt meg tisztázatlan körülmények közt. Ez az eset is mutatja az országban kialakult teljes káoszt. Pénteken egy menekülő muszlimokat szállító teherautóról esett le egy férfi, akit azonnal meglincseltek az út mellett. A keresztények halálra rugdosták.

AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO

Annak ellenére, hogy francia és afrikai békefenntartók állomásoznak a fővárosban, egyre nagyobb méreteket ölt a fosztogatás. A francia katonák házról-házra próbálják elkergetni a káoszt kihasználó tolvajokat. Jelenleg 950 francia katona próbál rendet tartani az országban.

car_9

Az vallási konfliktus miatt az országban komoly élelem hiány lépett fel, az ENSZ szerint kétmillió embernek van szüksége azonnali humanitárius segélyre.

AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO

A keresztény országban tomboló erőszak arra vezethető vissza, hogy a muszlim Séléka mozgalom tavaly márciusban megdöntötte Francois Bozizé államfő hatalmát . Ezután a Séléka fegyveresei keresztényellenes ámokfutásba kezdtek. Ezt torolják meg most a keresztény vallásúak. Akiket akkor kifosztottak, most kifosztják a muszlimokat. December ötödikén már nyílt harcok voltak a Séléka és a keresztény csapatok közt, azóta folyamatosan feszült a helyzet a világ hatodik legszegényebb országában. Közel másfél ezer ember halt meg azóta, és egymillióan menekültek el. (AlJazeera,BBC)

-