Minden magyar tehet még egy szívességet

Első cikkünk az ingyen ugráltatott ismerősökről nagy karriert futott be. Sokan megosztották, sokan kommentelték, és szerencsésen sokan írtak nekünk saját sérelmeikről olyan szakmák képviselői, akiknek abban a válogatásban nem jutott hely.

A beérkező panaszáradatból kiderült, Magyarországon mely munkavállalókat csicskáztatják a legtöbbet rokonaik és barátaik, valamint az is, hogy igenis lehet olyan foglalkozást választani, amiben békén hagyják az embert - ezekről mindjárt. És kiderültek általános szabályai is a magyar szívességkérés kultúrájának.

csicska2_clk

Alapvetően három eset van, amikor a magyar ember úgy érzi, hogy szakmától függetlenül járhat ismerőse nyakára. Ezek közül az első a klasszikus hivatali korrupció, és aki közszolga, kénytelen együtt is élni vele. Egy kommentelőnk tökéletes példával szemléltette az ilyen típusú szívességkérés tankönyvi esetét:

“Te úgyis a kommunálisnál vagy, nem tudnák eltúrni hamarabb a havat az utcánkban?”.

Nem lehet békéje annak sem, aki valamilyen speciális tulajdonsággal, értéktárggyal, élethelyzettel rendelkezik. A Londonban élő magyaroknak például naponta kell válaszolniuk olyan kérdésekre, hogy “megyünk ki látogatóba öcsémékhez, nem tudsz szállást?” De annak sem könnyű, akiről kiderül, hogy mondjuk szokott ebayezni: őt is rendszeresen zargatják ismerősök azzal, hogy vegyen meg vagy adjon el ezt vagy amazt.

A legérdekesebb összefüggésre viszont egy kommentelőnk hívta fel a figyelmet annak kapcsán, hogy miért nyaggatják gyakrabban honfitársaink bizonyos munkakörű ismerőseiket.

"A nem fizikai munkával kapcsolatban hajlamos az egyszeri ember úgy érezni, hogy az nem fáradság."