Összecsaptak a török tüntetők és a rendőrök

külföld
2014 február 13., 17:40
comments 2

A török rendőrség erőszakkal oszlatott fel egy 3000 fős tüntetést Ankarában: a parlament épülete előtt gyülekező demonstrálók azoknak az újságíróknak, egyetemi professzoroknak és katonáknak a hosszú ideje tartó fogva tartása ellen tiltakoztak, akiket szerintük koholt vádakkal vettek őrizetbe „a rendszer elleni összeesküvés” vádjával.

A rohamrendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be a parlament épülete felé közelítő, „Nemet az összeesküvésre!” és „Tolvaj Tayyip!” szövegeket skandáló tüntetők visszaszorítására.

photo_camera Fotó: Reuters / Stringer

„Azért vagyunk itt, hogy követeljük minden hazafi szabadon bocsátását, Törökország jelenleg Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök elnyomó igáját nyögi” – mondta egy török zászlót lobogtató demonstráló, aki szerint „ez most élet-halál kérdése”.

A tiltakozók és a kivezényelt biztonsági erők közötti összecsapásoknak több sebesültje is volt, köztük van két újságíró is. Egyiküket fülön találta egy könnygázgránát, másikukat pedig egy vízágyú sugara teperte le a földre.

Az utóbbi két évben a hadsereg közel 300 tagját vették őrizetbe, és kaptak komoly börtönbüntetést, amiért állítólag részt vett egy, az Erdogan-kormány megdöntésére irányuló összeesküvésben. Az ügyészség szerint szekuláris nacionalisták állítólagos hálózata Ergenekon kódnév alatt robbantásokat és gyilkosságokat tervelt ki, hogy kiprovokálja a hadsereg fellépését és katonai puccsot idézzen elő.

Az ellenzék szerint koholt vádakról van szó, mert mint mondják, az Ergenekon-ügyet a kormány kreálta, hogy leszámoljon politikai ellenfeleivel és „betörje” a Törökországot hosszú ideig uraló világi elitet. A bírálatok szerint az állítólagos összeesküvők ügyének tárgyalása során a bíróság politikai befolyás alatt állt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.