Macska a tengerparton

bűnügy
2014 február 17., 19:48
comments 13
photo_camera Fotó: Kerri Lee Smith / Flickr
  • Egy kóbor macska;
  • egy egzotikus helyszín;
  • egy SD-kártya;
  • és egy 30 éves japán férfi.

Hiszi vagy sem, a fenti négy elem a modern Japán egyik legfurmányosabb bűncselekményének összetevője. Az egzotikus helyszín Enosima, egy apró szigetecske Fudzsiszava partjainál. Homokos strand nincs közelebb ennél Tokióhoz. Itt kóborolt a macska, nyakában egy SD-kártyával.

A kártyán egy üzenet volt és egy vírus. Az üzenet a rendőröket gúnyolta. A vírus, az iesys.exe pedig az volt, amivel 2012 júniusa és szeptembere között tömegével küldtek szét gyilkossággal fenyegetőző leveleket mit sem sejtő felhasználók emailcímeiről. Az ismeretlen fenyegető azoknak az óvodáknak és iskoláknak is fenyegetést küldött, ahová a császár, Akihito unokái járnak. De megfenyegette a Japan Airlines New York-ba tartó járatát is, amit vissza is fordítottak a levegőből.

Mint egy regényben. De ez most valóban a valóság.

A tökéletesnek tűnő bűncselekmény elkövetője egy apró hibát elkövetett. Nem gondolt a térfigyelő kamerákra. Ezek egyike rögzítette, hogy a macska körül sertepertél. A hatóságok nem sokkal később azonosították és 2013 januárjában le is tartóztatták Katajama Juszukét, a 30 éves programozót. A házkutatás során a számítógépe böngészési előzményei között érdekes keresési találatokra bukkantak. Juszuke macskákra és Enosimára is rákeresett.

Katajama szerdán fekete öltönyben állt bíróság elé. Ártatlannak vallotta magát. Szerinte csak azért, mert ő is programozó, még nem ért a vírusgyártáshoz. A rendőrök ugyanakkor azt állítják, hogy a gépén megtalálták az iesys programrészleteit és egy próbaverzióját is.

Ügyvédei még brilliánsabb védekezéssel álltak elő. Szerintük a keresési találatok semmit sem bizonyítanak, hiszen az iesysnek pont az a lényege, hogy ilyen és ehhez hasonló nyomokat hagyjon mások gépein úgy, hogy vissza se lehessen keresni az eredeti forrást.

Legfőbb védője, Szato Hirosi még ennél is tovább ment. Ahogy az SD-kártyán talált levél, ő is a rendőrséget gúnyolta.

Okkal.

Az elmúlt másfél évben a japán rendőrség már négy embert letartóztatott az ügyben. Mind a négyükről kiderült, hogy ártatlanok, pedig ketten beismerő vallomást is tettek. Ez pedig felveti a gyanút, hogy az ügyészeg kikényszerítették a vallomást. Csak akkor szabadulhattak, amikor 2012 októberében valaki olyan részleteket küldött el emailben a bűncselekményről, amit korábban a rendőrök nem hoztak nyilvánosságra.

De a gyanúra is van ok. Katajamát 2005ben már 18 hónapra ítélték, mert halálos fenyegetéseket posztolt a neten. A tárgyalásán azt mondta, hogy ezt már őszintén megbánta. (Japan Times via Motherboard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.