Így néz ki egy hárommilliárd dolláros tévedés

2014 február 20., csütörtök 8:45
15

A Facebook 19 milliárd dollárért (ez 1,3 új paksi atomerőmű!) megvette a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatást. Ez már önmagában is elég nagy horderejű hír, de még ennél is jobb sztorit takar.

Brian Acton, a WhatsApp egyik alapítója és húsz százalékos résztulajdonosa öt éve a Facebooknál akart elhelyezkedni, és csak azután alkotta meg a most egy vagyonért megvett szoftvert, hogy a Facebook elutasította.

Acton korábban az Applenél és a Yahoonál is dolgozott. 2009 májusában kezdett új munkát keresni:

Először a Twitter utasította vissza jelentkezését:

Aztán 2009 augusztusában a Facebook is:

Ezután állt össze Jan Koummal, aki a Yahoonál volt a kollégája. Startupjuk, a WhatsApp évi 99 centes előfizetésért korlátlan üzenetküldési lehetőséget kínál. A szolgáltatásnak ma már 450 millió regisztrált, ezen belül napi 320 millió aktív felhasználója van.

A Facebook szerdán 4 milliárd dollár készpénzt, 12 milliárd dollárnyi Facebook-részvényt adott a cégért, és még 3 milliárd dollárnyi részvényt félretett, amit a két alapító a következő négy évben hívhat le.

Vagyis Acton 20 százalékos tulajdonrészéért tegnap 3,2 milliárd dollárt kapott. Ennyit spórolhatott volna meg Mark Zuckerberg, ha öt éve felveszi. (Via Forbes, Tech Crunch, Business Insider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt