Így kényszerítette térdre a szélsőjobb a legismertebb magyar cipőboltot

POLITIKA
2014 február 21., 15:14
comments 533

Egy 33 éves dizájner négy év londoni tartózkodás után hazajött Magyarországra, és ugyanazzal a lendülettel tervezett is három pólót. Az egyik egy hiphopos Szűz Máriát ábrázolt, a másik két, keresztet formáló távirányítót, a harmadik meg a hipszterszemüveges Kossuth Lajost, aki egy magyar koronának látszó baseballsapkát visel. Íme:

korona1

És még:

mary_remote

A pólókat, amik a Dorko márkanév alatt futnak, árulni kezdte a Playersroom, az ország egyik legnagyobb sportruházati üzlethálózata, aminek szinte az összes nagy plázában van üzlete, az Arénától a Mammutig. Plakátokon hirdették, webshopokban árulták őket, sőt ByeAlexnek annyira megtetszett a dizájn, hogy a Kossuth Lajost ábrázoló darabban lépett fel a köztévé X Faktor-paródiájában, A Dalban.

Gyalázat! Bojkott!

Lett is belőle nagy felháborodás. A szélsőjobbos Hatvannégy Vármegye ifjúsági tagozata a Facebookon bojkottot hirdetett a Playersroom és a Dorko ellen, mert szerintük a koronás póló nemzeti jelképet sért. Az üzletek pedig fogták magukat, és egyik pillanatról a másikra levették a polcokról a pólókat, és abbahagyták az árusításukat.

Sem a cégnek, sem a tervezőnek nem volt célja mások érzéseinek megsértése. Ha - akaratlanul - mégis ez történt, akkor elnézést kérünk, és a termékeket a mai napon kivontuk az üzletekből és a webáruházból egyaránt!

– írta a Facebookon a Dorko.

Az éber harcosok hatalmas diadalként ünnepelték a pólók visszavonását: egymás után közölték a képeket a különböző Playersroom üzletekről, mindegyiket hatalmas, Megtisztítva felirattal.

bojkott

Az érintett üzletekben elmondták: a tisztogató hadjárat nem személyesen zajlott, mint azt a képek sugallják.

“Két darab maradt a pólóból, mikor szóltak, hogy be kell vonni. Egyébként nagyon népszerű volt, vitték” – mondta a Playersroom mammutbeli üzletének egyik eladója, aki szerint összesen két pólót küldtek vissza a gyártónak. Személyesen senki nem reklamált sem a koronás Kossuth, sem Szűz Mária miatt.

A Westendben lévő üzlet eladója azt mondta, nem érti, miért kellett abbahagyni a póló árusítását, mert a vásárlóknak tetszett, és senki nem háborodott fel rajta. Ebben a boltban sem tiltakozott személyesen senki, csak "szóltak, hogy valami balhé van körülötte".

Mi történt? A Playersroom tulajdonosa, a Szinga Sport Kft. egyszerűen megijedt a lehetséges következményektől, és úgy döntött, jobb a békesség. Különösen hogy Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő először a rendőrségnél, majd a II. és III. kerületi ügyészségen is feljelentést tett, nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt.

"A Szent Korona „más módon történő” meggyalázása valósul meg, amikor a Szent Koronát nem illő környezetben ábrázolják, az általa képviselt történetiséget és nemzeti összetartozást megjeleníteni hivatott szerepét alacsonyítják le, bagatellizálják, magát a Szent Koronát mint nemzeti jelképünket teszik nevetségessé”

– írta Szilágyi a feljelentésben.

“Nem is gondoltam, hogy ez bárkiből felháborodást válthat ki, ez az, ami szörnyű – mondta a póló tervezője. – Ezek az emberek a saját félelmeiket táplálják bele a pólókba. De miért lenne baj, ha a régi jelképeinket újra divatba hoznánk?”

A tervező szerint ha ma valaki koronás pólót visel, egyből azt gondolják róla, hogy szélsőséges, pedig ennek nem így kellene lennie. "Számomra nem az a magyar, aki a múlton sírdogál, hanem aki össze tud fogni egy nemzetet, és az eljut egyről a kettőre. Nem tudják az emberek, hogy mit jelent magyarnak lenni. Nekem ezt jelenti, én így reflektálok a világra.”

Nem bűncselekmény

A pólók továbbra sem kaphatók a Playersroom üzleteiben, bár elképzelhető, hogy ez változni fog, Szilágyi feljelentését ugyanis először a rendőrség, majd az ügyészség is visszadobta.

"A pólón látható kép nem értékelhető a Szent Korona meggyalázásaként, ezért – tényállási elem hiányában – a tárgyban büntetőeljárás nem indítható" – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Kenyeres Attila II. és III. kerületi vezető ügyész pedig határozatában azt írta:

“A feljelentésben kifogásolt ábra (...) csupán a Szent Korona képének átalakításával, felhasználásával született, a cselekmény ezért magát a Szent Koronát közvetlenül nem érintette, ráadásul a változatlanul irányadó alkotmányos értelmezés szerint a nemzeti jelképeket illető negatív tartalmú vélemények, a jelképek történetére, értékére, közjogi jelentőségére vonatkozó tudományos nézetek, művészi kifejezések, illetőleg kritikák hangoztatása nem eshet büntetőjogi szankcionálás alá, hanem része a véleménynyilvánítás alkotmányos szabadságának."

Ács Dani, anarki

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.