https://444.hu/assets/1280px-Patrick_Henry.jpg

Az iskola, ahol a lányok tehetnek róla, hogy megerőszakolják őket

vallás
2014 február 24., 21:03
comments 129
  • A Patrick Henry Amerika "legjobb" vallásos főiskolája. Csak Isten Harvardjaként emlegetik.
  • Egy fillért állami támogatást sem kapnak, így sok szövetségi törvény nem vonatkozik rájuk.
  • Adományokból működnek, ezért a vezetőségének különösen fontos az iskola jó híre.
  • Valószínűleg ezért is tussoltak el féltucat nemi erőszakot az elmúlt 10 évben.

"Ti asszonyok a ti saját férjeteknek engedelmesek legyetek, mint az Úrnak. Mert a férj feje a feleségének, mint a Krisztus is feje az egyháznak, és ugyanő megtartója a testnek. De miképpen az egyház engedelmes a Krisztusnak, azonképpen az asszonyok is engedelmesek legyenek férjöknek mindenben."

Ez a bibliai idézet szerepel a Patrick Henry Főiskola (PHF) diákoknak szóló orientációs füzetének 3. oldalán.

A szöveg pontosan adja vissza, hogy a PHF-en mit gondolnak a férfi-nő kapcsolatról, illetve a nők helyéről a társadalomban. Valószínűleg ez is szerepet játszik abban, hogy törvénysértő módon tussoltak el diáklányok ellen elkövetett nemi erőszakos ügyeket.

Minden alkalommal az áldozatot hibáztatták. Volt olyan lány, akit rávettek, hogy semmisítse meg az ellene elkövetett erőszak bizonyítékait, és olyan is, akit kirúgtak az iskolából, mert nem hallgatott a bántalmazásról.

Szó szerint veszik a Bibliát

A Patrick Henry Főiskolát 2000-ben alapította egy Jerry Flawell tiszteleteshez köthető keresztény csoport. Ilyen típusú szervezetek is támogatták a magyar alkotmánymódosítást.

A PHF-re járó diákok 85 százaléka magántanuló volt. Ez azt jelenti, hogy a családjukon kívül 18 éves koruk után kerülnek először közösségbe. Könnyen el lehet képzelni, hogy ez hogy torzíthatja el valakinek a személyiségét.

A vallásos családok éppen azért küldik ebbe az iskolába a gyerekeiket, mert abban bíznak, hogy itt ugyanolyan szigorú keresztény nevelést kapnak, mint otthon.

Ez részben így is van.

  • Az iskolában szigorú öltözködési szabályok vannak.
  • Kötelező minden nap templomba járni.
  • Tilos az alkohol,
  • a dohányzás
  • és a tánc is.

A PHF-en nagyon komolyan veszik a párkapcsolatokat.

Itt ugye alap, hogy az első csók csak az esküvőn történhet, a nászéjszakáig pedig szűznek kell maradni. Ha egy fiú és egy lány sok időt töltenek együtt, akkor részt kell venniük egy "kapcsolat meghatározó foglalkozáson", és ha a tanárok itt úgy látják, hogy szövődik kettejük között valami, akkor azonnal értesítik a szülőket.

Az egyetemisták csak akkor randizhatnak, ha mindkét család beleegyezik.

Egy 2013-as, nemi erőszakról szóló előadáson, amin minden diáknak kötelező volt részt venni, az egyik professzor arról beszélt, hogy

a társadalmat megfertőzi a férfiak elleni boszorkányüldözés, miközben az igazi bűnt a csábító asszonyok követik el, akik csak a kikapcsolódás kedvéért szexelnek, aztán másnap reggel erőszakot kiáltanak.

Tudják:

Az egész férfi-nő dologhoz ilyen egészséges, haladó szellemben állnak hozzá.

"Hogy megőrizzük sajátos, keresztény világlátásunkat, semmilyen állami támogatást sem fogadunk el."

A PHF tényleg kizárólag adományokból tartja fenn magát. Elsősorban szuperkonzervatív, keresztény szervezetek támogatják őket. Az állami támogatás hiánya miatt nagyon sok felsőoktatással kapcsolatos törvény nem vonatkozik rájuk. Az állam nem szólhat bele, hogy mit tanítanak (például kreacionizmust evolúció helyett), és például abba sem, hogy hogyan kell eljárni, ha egy diák nemi erőszakot jelent.

Egyik adománygyűjtő brosúrájukon ezt írják:

"Miközben a külvilágban olyan sok dolog történik, amit nem tudunk befolyásolni, a PHF a biztonságos választás gyermekeink számára."

Mint kiderült, a lány gyerekek számára a PHF egyáltalán nem biztonságos választás.

Egy úriember az erőszak után hazaviszi a lányt

Claire Spear 2009-ben került a PHF-re. A lány 18 éves koráig magántanuló volt, sok diáktársához hasonlóan a főiskolán került először "közösségbe". Claire diplomatának készült, és erre nem is voltak rossz esélyei.

A PHF diploma, különösen George Bush elnöksége alatt, szinte biztos állást jelentett az államigazgatásban. Bush távozása után az iskola befolyása persze csökkent, de konzervatív körökben így is nagyon jó ajánlólevél volt egy itt szerzett oklevél.

Calire szülei azért választották ezt a sulit, mert biztosak akartak lenni benne, hogy az otthon elkezdett vallásos nevelés megfelelően folytatódik.

A lánynak nem sikerült túl jól beilleszkedni. Túlságosan nyitott, és érdeklődő volt az iskolának, ahol az is problémát jelentett, hogy nem háziasszonyként készült leélni az életét. Hivatalos figyelmeztetést kapott, mikor a kollégiumi szobatársával (egy másik lánnyal) összetolták az ágyukat.

Az első év vége felé már azon gondolkozott, hogy otthagyja az iskolát. A döntés nem volt könnyű, mert Claire összebarátkozott egy csapat diákkal, akik hozzá hasonlóan nem vettek véresen komolyan minden szabályt.

Ebben a társaságban ismerkedett meg Johnnal.

Egyik este kettesben iszogattak a fiú kocsijában. John ekkor támadt rá Caire-re. Utána visszavitte a lányt az autójával a kollégiumhoz, kirakta  a parkolóban, majd elhajtott. Mikor John hazaért, arra kérte a szobatársait, hogyha bárki kérdezi, akkor mondják azt, hogy egész éjjel számítógépes játékokat játszott.

Claire a támadás után nem ment vissza a szobájába. Az egyetem mellett egy réten találtak rá éjjel a biztonságaik. Nem volt teljesen magánál.

Azt hajtogatta, hogy megtámadták.

Értem, hogy erőszakoskodott, de miért ittatok?!?!?!

A biztonságiak visszavitték a lányt a szobájába, és értesítették Sandra Corbitt-et, a lányok dékánját a főiskolán. Corbitt másnap behívatta Claire-t az irodájába,

"Egyértelműen én voltam a hibás. Az egész beszélgetés arról szólt, hogy amit Johnnal kapcsolatban mondok, azt lehetetlen bizonyítani, de elismertem, hogy alkoholt ittam, ami nagyon súlyos kihágás. Fel kellett hívnom a szüleimet, és a dékán a fülem hallatára mondta el nekik, hogy egy fiúval iszogattam. Fel sem merült, hogy értesíteni kellene a rendőrséget."

A lány a szemeszter végén otthagyta a főiskolát. Johnt hivatalosan is figyelmezették, mert ivott, és mert

hanyagul viselkedett, amikor nem kísérte el azon a bizonyos éjszakán Claire-t a kollégiumának bejáratáig, hanem csak kirakta a parkolóban a kocsiból.

Az erőszak szóba sem került. A fiú azóta sikeresen befejezte tanulmányait a főiskolán.

Az iskola azt szeretné, ha eltüntetnéd a bizonyítékokat

Nem Claire volt az első, akinek az ügyét eltussolták.

Sarah Pattent 2006-ban erőszakolta meg egy csoporttársa, Ryan. Álmában támadt rá, előtte valószínűleg belerakott valamit az italába. A lány többnyire magánál volt, de nem tudott védekezni. Mikor Sarah zokogva mesélte el a történteket Corbitt dékánnak, a nő a következőket mondta neki:

  • Biztosan jelenteni akarod ezt? Ryan olyan kedves fiú.
  • Flörtöltél vele?
  • Az biztos, hogy te sem vagy vétlen abban, ami történt.
  • Te is benne voltál, igaz? Csak most megijedtél, és ezért akarod bemártani?
  • Ha igazat mondanál, akkor Isten ébren tartott volna, hogy pontosan emlékezz mindenre, ami történt!

Miután Ryan megtudta, hogy áldozata a dékánhoz ment, több sms-t és emailt is küldött neki, amiben bocsánatot kért a történtekért. Mikor Corbitt dékán értesült az üzenetekről, kitöröltette őket a lánnyal a számítógépéről és a telefonjáról. Megtiltotta neki, hogy bárkinek beszéljen arról, ami történt. Külön elmondta, neki, hogy pszichológushoz se forduljon tanácsért.

Végül összeültették egy szobába támadójával, ahol a fiú mindent elismert, kivéve azt, hogy erőszak történt. Azt mondta, hogy Sarah is akarta a dolgot.

A lány otthagyta a sulit, a fiú megúszta egy figyelmeztetéssel. Az iskola nem vonta be a rendőrséget az ügybe.

Ha ilyen ruhát hordasz, akkor természetes, hogy a fiúknak bűnös gondolatai támadnak

Claire-en és Sarah-n kívül 2004. óta még legalább négy másik diáklány jelentette az iskolának, hogy megerőszakolták.

Az ügyeket kivétel nélkül eltussolták, egyetlen esetben sem vonták be a rendőrséget. Volt, akinek Claire-hez hasonlóan azt mondták, hogy nem kellett volna fiúkkal iszogatni. Másnak azt, hogy túl feltűnően öltözködött. Egy harmadik lányt egyszerűen kirúgtak az iskolából, mikor beszélni akart az erőszakról.

Ezeket az eseteket a napokban hozta nyilvánosságra a New Republic nevű magazin hosszú oknyomozás után. A főiskola 5 oldalas levélben válaszolt a lapnak, azt írják, hogy ezek nagyon összetett ügyek, de ők minden esetben megfelelően jártak el.

(New Republic, Slate, Wiki)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.