Változtat-e bármin bármit, hogy elfogták a világ legveszedelmesebb drogbáróját?

külföld
2014 február 24., 10:51
comments 11
photo_camera A Köpcös a mexikói tengerészgyalogosok fogságában.
REUTERS/Henry Romero

Nem.

Jelentős sikert ért el a drogellenes háborúban a mexikói rendőrség, amikor a hétvégén elfogta Joaguín Guzmánt, a Köpcöst (el Chapo). Mármint mindenképpen nagy siker, ha a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjét elfogják. De hogy magában a háborúban ez sikernek számít-e, az már más kérdés.

Kedvenc gazdasági lapunk, a Quartz tette fel a címben idézett kérdést, és válaszolta is meg.

Guzmán elfogása a lényegen nem fog változtatni. Amíg az Egyesült Államok piacain ötvenszer annyit adnak egy uncia kokainért, mint amennyibe az előállítása került, mindig lesz kínálat. Legfeljebb azt már nem Guzmán irányításával csempészik majd. Meglehet, hogy nem is a kartelle, a Sinaola lesz ezentúl a piac legerősebb szereplője.

A korábbi nagy elfogások tapasztalatai szerint egy kartellfőnök elfogása akár a korábbinál erőszakosabb csoportok felemelkedéséhez is vezethet. Így történt például a Gulf-kartell szétverése után, amikor annak a helyét a bűnszervezett fegyveres szárnya, a minden más kartellnél erőszakosabb Los Zetas vette át.

Így pedig az már a jobbik esetnek tűnik, ha Guzmán helyét valamelyik helyettese veszi át a Sinaola élén, amit Guzmán igazi multinacionális nagyvállalattá fejlesztett fel, aminek a bevételei a legnagyobb amerikai válalatokéval vetekednek.

Afelől nincs kétség, hogy a rendfenntartó erők, ha nagyon akarják, bárkit képesek levadászni, írja a Quartz. De ha ez meg is történik, akkor már a természeti törvények érvényesülnek. Ahogy a levegő kitölti a vákumot, úgy szippantja be a le nem fölözött profit az új vállalkozókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.