Az IMF feltalálta azt, amit Karl Marx már régebben feltalált

gazdaság
2014 február 27., 11:30
comments 18

A Nemzetközi Valutaalap szerint érdemes lenne megadóztatni a gazdagokat. Az IMF közgazdászai szerdán jelentették be, hogy szerintük a jövedelem-újraelosztás segítené a gazdasági növekedést. A közgazdászok egyébként a gazdasági egyenlőtlenségekről vitatkoztak, ami szerintük politikai és gazdasági instabilitást okoz.

Jonathan Ostry, Andrew Berg és Charalambos Tsangarides közgazdászok azt vizsgálták, hogy a jövedelmek újraelosztása árt vagy segít a gazdaságban. A jövedelem újraelosztása alatt azt értik, hogy a sokat keresők fizessenek be arányaiban is több adót, mint a kevesebbet keresők. És szerintük, ha mindent összevetnek, akkor segít.

Szerintük ugyanis nem csak a gazdagok megadóztatása árt a növekedésnek, hanem a nagy vagyoni különbségek is. Csak ezek még sokkal jobban. "Ebben a kérdésben sok vita van, de nem hisszük, hogy az egyenlőtlenségekre adott válaszok rosszabbat tennének, mint az egyenlőtlenség maga" - írták a tudósok a tanulmányban. "Az egyenlőtlenséget csökkentő beavatkozások még segíthetik is a gazdasági növekedést".

Eddig többnyire ennek az ellenkezője volt az általános vélemény. "Sokan azt gondolják, hogy a jövedelem újraelosztása aláássa a növekedést, sőt, a nagy vagyoni különbségek elleni beavatkozások korrelálnak az alacsony növekedéssel és a vagyoni különbségek további növekedésével. Ha ez igaz, akkor az elosztás és a gazdagok megadóztatása pont a rossz válasz" - írják.

Csak hogy szerintük ez nem igaz, és eddig meglepően kevés bizonyíték támasztotta alá az elméletet. Sőt, szerintük az egyenlőtlenségek jelentős csökkentése többnyire magasabb és tartósabb növekedést okozott. Persze érdemes azt is megjegyezni, hogy ez tiszta post hoc, ergo procter hoc logika, mert lehet, hogy ezeknek a lépéseknek semmi köze a növekedéshez, hanem pont a növekedés tette lehetővé a lépéseket. Amíg nem ismerjük a tanulmányok mögötti számításokat, addig ezt nem lehet tudni. A szerzők viszont határozottan állítják, hogy nem szabad kivenni ezeket az elemeket a gazdasági programokból csak azért, mert azt gondoljuk, hogy ártanak a növekedésnek.

Ja, igen, a cím. Karl Marx német filozófus, közgazdász, a kommunista munkásmozgalom teoretikusa, a marxizmus névadója. Elsősorban kapitalizmuskritikájáról és a történelem materialista értelmezéséről ismert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.