Hét találmány, amit az afrikaiak adtak nekünk

2014 március 1., szombat 17:08
17

Ha azt mondom, Afrika, fogadok, hogy nem a technikai újítások jutnak elsőre eszébe. Pedig a leggyorsabban népesedő kontinensen felnőtt a leleményes feltalálók új generációja. A Forbes összeszedett hét találmányt, amire érdemes odafigyelni.

Mubser

A Mubser egy vakokat és gyengénlátókat segítő navigációs eszköz. A 3D és infravörös felvételeket készítő eszköz gyorsan elemzi a használó környezetét és vezetéknélküli fülhallgatón keresztül jelzi is azt. A Mubsert egy 22 éves egyiptomi egyetemista, Kaled Sádi fejlesztette. Március elején mutatják be.

Mellowcabs

mellowcabs3

A dél-afrikai Mellowcab ötletes megoldás a nagyvárosi dugók problémájára. A jellemzően rövidtávú utazásokra tervezett elektromos biciklitaxi egy high-tech csoda: hidrogéncellás akkumulátorát pedálozással lehet újratölteni, a külső borítása világít. Van benne tablet is, ami még a reklámipart is megújítja: helymeghatározás után helyben érdekes hirdetéseket mutat. A fejlesztője Neil du Preez.

Cardiopad

cardiopad

A kameruni találmány ötletes válasz egy lokális problémára. Az elmaradott közúti infrastruktúra miatt Kamerunban elég nehéz eljutni az orvoshoz. Erre jó a Cardiopad, egy tablet és egy EKG keresztezése, amit akárki használhat, az adatokat pedig az orvos a messzi távolból is ki tudja elemezni. A feltaláló a 26 éves Arthur Zang.

ViViFi érintőmatrica

vivifi

Ha eddig nem esett le az álla az afrikai leleménytől, most le fog. A ViViFivel bármiből, mondom, bármiből érintőképernyőt csinálhat. Felragasztja, rárak akár egy deszkát, az érzékelő pedig érzékeli a nyomást, amit wifin közvetít a kontrollerhez. A feltaláló az egyiptomi mérnök, Hajtam Deszoki.

Saphonian lapátmentes szélerőmű

saphonian

A Saphonian lapátok helyett vitorlával alakítja árammá a szelet. Ráadásul az így nyert energiát hidraulikus nyomássá alakítva tárolja. A feltalálók: a tunéziai Haszin Labajed és Anisz Auini.

SavvyLoo

savvyloo

Volt már szó az infrastruktúra hiányáról, ez az úthálózat mellett a vízhálózatra is igaz. A SavvyLoo egy pedállal hajtott vízmentes vécé, ami szétválasztja a nedves és a szilárd ürüléket. Az előbbit elvezeti, az utóbbit kiszárítja, így a szag és a fertőző vírusok problémáját is megoldja. Dél-Afrikában találták fel.

A Malária pf/PAN teszter

Ennek a dél-afrikai találmánynak a legfőbb trükkje, hogy nemcsak azonosítja a malária minden ismert alfaját, hanem harminc percen belül azt is megmutatja, hogy a választott kezelés használ-e. A világon mindössze kilenc ehhez hasonló tesztert fejlesztenek, és ez az egyetlen, amit kizárólag afrikaiak, kizárólag afrikai forrásokból.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt