https://444.hu/assets/gomez_ck.jpg

A csillogás mögött élnek a szellemmunkások

KULTÚRA
2014 március 08., 20:03
comments 14

Ramiro Gomez pár évvel ezelőtt kénytelen volt otthagyni a művészeti iskolát, és állást keresni, hogy megéljen valamiből. Éveken át vigyázott Hollywood legmenőbb negyedeiben élők gyerekeire, és segített közben a ház körül. A mexikói bevándorlók gyermekeként az Egyesült Államokban született férfi közben folyamatosan alkotott, műveit az a rendkívül összetett viszony inspirálta, ami közte és a munkáját adó család között alakult ki.

Happy Hills című sorozatában ismert, a hollywoodi csillogást bemutató reklámanyagokra és magazinbeli képekre dolgozta rá az amúgy soha nem ábrázolt bevándorló alkalmazottakat, akik észrevétlenül olvadnak bele a gazdag amerikai polgárok mindennapjainak hátterébe.

Azt ő is tudja, hogy ebben a jelenségben semmi új nincs. Mint egy interjújában elmondta, semmiféle lényegi különbséget nem lát az egykor a palotákban dolgozó szolgák és az óriási ingatlanokban dolgozó háztartási alkalmazottak helyzete között. A gazdagok kiszolgálását, mint örök jelenséget akarta vizuálisan megragadni.

Rajzain az alkalmazottak mindig illékonyak, nem simulnak bele teljes kontúrjukkal az elegáns környezetbe, ezzel akarja Gomez helyzetük bizonytalanságát megmutatni. Azt, hogy nincs biztos munkahelyük, nincs senki, aki védené érdekeiket, és ki vannak szolgáltatva a megbízóiknak.

Gomez további műveivel Facebook-oldalán és blogján lehet találkozni, a képeket az ő engedélyével közöljük.

photo_camera Myra és a gyerekek
photo_camera Alma elfáradt lába
photo_camera Delia az étkezőben
photo_camera Könnyűség és teher
photo_camera Veronica tisztítja a tükröket
photo_camera Rigoberto a vörös folyosón

gomez08

photo_camera Gomez talán legismertebb műve, a Nincs csobbanás, David Hockney Nagy csobbanás című festményének parafrázisa.
photo_camera Miriam visszatükröződése
photo_camera Leticia
photo_camera Gomez nem csak hirdetéseket fest át, de időnként kartonfigurákat is elhelyez Beverly Hills környékén. Itt ő maga látható egyik alkotása mellett

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.