https://444.hu/assets/fahim-2.jpg

Arany köntösben temetik a rettegett hadurat

GYÁSZ
2014 március 09., 14:36
comments 8

Ma, 57 évesen természetes halált halt Afganisztán alelnöke, Muhammad Kaszim Fahim tábornagy. Csak néhány héttel azelőtt, hogy az ország új vezetőt választ, de nem tudni, hogy Fahim milyen szerepet kapott volna az új kormányban. Háromnapos nemzeti gyásszal búcsúztatják a hadurat, akinek a holttestét arany köntösbe tekerték.

photo_camera Nem messze Fahim kabuli házától (Fotó: Omar Sobhani / Reuters)

Az ENSZ szerint jó és megbízható partner volt, pedig 2009-ben többen is kikeltek az ellen, hogy súlyosan megsértette az emberi jogokat. A félelmetes tádzsik hadúr az 1992-től 1996-ig tartó polgárháborúban a tálibellenes milíciák vezetői között volt. Az amerikaiakkal együtt harcolt a tálibok ellen, és rendíthetetlen támogatója volt Hámid Karzai elnöknek, akinek védelmi minisztere és 2009-től alelnöke volt.

Fahim a médiában nem sokat szerepelt, de a zárt ajtók mögött állítólag fontos szerepe volt. A Human Rights Watch egy 2005-ös jelentése szerint Fahim volt „az egyik leghírhedtebb hadúr” az országban, és sok afgán vér tapadt a kezéhez a polgárháborúban.

photo_camera Karzai és Fahim 2011-ben (Fotó: Shah Marai / Reuters)

Az április 5-i elnökválasztás azért lesz fontos, mert ha normálisan sikerül lefolytatni, akkor ez lesz az első alkalom az afgán történelemben, hogy egy demokratikusan megválasztott kormány átadja a hatalmat egy másik demokratikusan megválasztott kormánynak. (Karzainak az alkotmány nem engedi, hogy egy harmadik ciklust is vigyen.) Állítólag több jelölt is megkereste Fahidot, hogy támogassa őket, de nyilvánosan senki mögé sem állt be.

A választást elég nagy bizonytalanság lengi körül, mivel az amerikai katonák az év végén kivonulnak az országból. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.