Ettől az ajánlási rendszertől meg kell szabadulnunk

Ahogy azt két cikkben is bizonyítottuk, az új ajánlási rendszer komoly lehetőséget adott vállalkozó kedvű magyaroknak állami pénzek lenyúlására. Most a korábbi választásokkal szemben nem kopogtatócédulákat, hanem aláírásokat gyűjtöttek a pártok, de az igazi újítás az volt, hogy egy választópolgár ezúttal akárhány jelöltet támogathatott.

A lehetőséggel sokan éltek és visszaéltek.

A Political Capital elemzői szerint ezzel az új ajánlási rendszer meg is bukott:

"Fontos látnunk, hogy a napokban nyilvánosságra került visszaélés-sorozat a rendszernek nem óhatatlan mellékhatását, hanem a velejét képezi" - írják.

A Political Capital és a Transparency International amúgy már egy 2013 októberi tanulmányukban figyelmeztettek rá, hogy az új rendszer lehetőséget ad a visszaélésre.

De ezen túl is van probléma az ajánlások rendszerével. Bár hivatalosan nem őrizhetik meg az ajánlók érzékeny, személyes adatait, a gyakorlatban semmi sem akadályozza ebben a pártokat.

Épp ezért szerintük "a választási eljárást és a magyar demokráciát negyed évszázada mérgező ajánlási rendszertől teljes egészében meg kell szabadulnunk".

Ezt amúgy a Political Capital négy másik intézettel közösen már 2009-ben javasolta. Helyette az angolszász országokban bevett kauciót vezették volna be - vagyis annak, aki indulni akart volna, letétbe kellett volna helyeznie egy kisebb összeget. (Via Választásirendszer.hu)