30 év után szabadulhatott egy tévedésből halálra ítélt amerikai

A most 64 éves Glenn Ford 1988 óta a halálsoron várta a kivégzését. Gyilkosság vádjával ítélték el, az esküdtek szerint ő gyilkolta meg 1983-ban az 56 éves ékszerészt, alkalmi munkáltatóját, Isadore Rozemant.

30 évvel az első ítélet után kiderült, hogy mégsem ő volt. Ramona Emanuel bíró hétfőn meggyőzőnek találta az új bizonyítékokat, amelyek igazolták, hogy Ford nem volt jelen Rozeman halálakor, és köze sem volt a gyilkossághoz.

Emanuel ítélete nem olyan meglepő. Az amerikai sajtó több súlyos hibát is talált az első ítéletben:

  • A rendőrség nem találta meg a gyilkos fegyvert, és egy szemtanúja sem volt a gyilkosságnak.
  • Az a nő, aki eredetileg Ford ellenn vallott, később bevalotta, hogy hazudott.
  • Fordot az eredeti perben egy olyan kijelölt ügyvéd védte, aki korábban egyáltalán nem foglalkozott gyilkossági ügyekkel.
  • Az afroamerikai Fordot egy kizárólag fehérekből álló esküdtszék ítélte halálra.

Ford a happy end ellenére elég haragos volt szabadulása után. "Harminc év. Harminc évet vettek el az életemből, ha nem mindet. Nem tudok visszamenni az időben, hogy olyan dolgokat csináljak, amiket 35, 38 vagy 40 évesen kellett volna csinálnom. A fiam még csecsemő volt, amikor lecsuktak, most meg már felnőtt családapa" - mondta.

A bíróság évi 25 ezer dolláros, 250 ezer dollárban maximált kártérítést ítélt meg neki a börtönben töltött évekért, ezen felül mégy 80 ezer dollárt az elvesztett lehetőségeiért. (Via BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.