Jönnek a nemzeti italboltok?

gazdaság
2014 március 19., 07:22
comments 221

A hvg.hu szerint a nemzeti dohányboltok mintájára állami monopóliummá válhat a választások után a szeszes italok forgalmazása. Terv állítólag létezik, de még nem döntötték el, hogy tényleg bevezetik, mert kevertet többen isznak, mint ahányan cigiznek, így a felháborodás is nagyobb lenne. Ezt komoly veszélynek érzik a Hvg szerint a Miniszterelnökségen is.

photo_camera Igor Zarembo/RIA Novosti

A sör és a bor maradna boltokban, a tömény italokat vehetnénk meg a nemzeti piaboltban. A tervek szerint a vodka, a gyomorkeserű, a likőr, a vermut, a rum, a brandy, a whisky és a gin árusításához kellene koncesszió. A pálinkával kapcsolatban bizonytalanság van, hiszen a kormány kitart a pálinkafőzés szabadsága mellett. A piaboltok pedig találgatások szerint a trafikok lehetnének. Így integrálódna a trafikhálozat és a töményital-kereskedelmi monopólium. Bár egyes információk szerint több italkoncessziót adnának ki mint amennyi trafik van most az országban.

lazar_janos_15

Italárusítási engedélyért a boltokon túl még szórakozóhelyeknek és kocsmáknak is pályázniuk kellene. A vendéglátóhelyek olyan engedélyt kaphatnak, ami alapján nyitvatartási időn belül meghatározott ideig szolgálhatnak ki vendégeket.

2012 ősze óta rendszeresen előjöttek a nemzeti italboltokról szóló hírek. Lázár János ekkor mondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon korlátlanul lehessen kocsmát nyitni, és ma sok helyen több kocsma van, mint ahány munkahely. A hazai szeszforgalom éves szinten 150 milliárd forint körül alakul, ezután 55-65 milliárd jövedéki adó és 40 milliárd körüli áfa folyik be a költségvetésbe. Ezeket a bevételeket a kormány nem akarja elbukni.

A kiskereskedőknek jelentené a legnagyobb érvágást a nemzeti dohányboltok létrejötte: míg a dohánytermékeken 4 százalékos árrés volt, a töményitalokon 20-35 százalék marad náluk. (Hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.