A velenceiek döntő többsége elszakadna Olaszországtól

külföld
2014 március 24., 21:13
comments 40

Múlt héten, a krími népszavazás miatt gyakorlatilag észrevétlenül, de még egy európai helyszínen szavaztak az ott élők arról, hogy hova szeretnének tartozni. Ennek a másik szavazásnak jóval kisebb volt a tétje, mivel csak velencei nacionalista szervezetek által kiírt internetes szavazásról volt szó.

Arról, hogy a régió, azaz Veneto tartomány szakadjon el Rómától, és egyben Olaszországtól.

Az eredményeket azonban mégsem szabadna lebecsülni, mivel a régió 3,7 millió választásra jogosult lakója közül a szervezők elmondása szerint több mint kétmillióan szavaztak. A szavazáshoz ráadásul egy egyedi azonosító szám is járt, ezért az eredmény hitelesnek is tűnik.

Péntek este pedig vörös és arany színekben pompázó zászlókkal gyűltek össze az emberek a velencei régió egyik városának, Trevisonak a főterén, ahol a szervezők bejelentették a végeredményt: 2,102,969 szavazat a függetlenség mellett, és csak 257,266 ellene. A velenceiket arról is kérdezték, hogy az új, független régió csatlakozzon-e a NATO-hoz, az EU-hoz és az eurózónához, a szavazók pedig mindre igent mondtak. A 89%-os elszakadáspárti arányra senki nem számított, korábban úgy becsülték, hogy maximum a helyiek 65 százaléka támogathatja a függetlenséget.

Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke, egyben az Északi Liga politikusa volt a népszavazás egyik legismertebb támogatója, aki az Európában egyre gyakrabban felbukkanó szeparatista törekvések szólamait ismételgette, például, hogy a nemzetközi jog teret ad az önmeghatározáshoz. Az más kérdés, hogy az olasz joggal már nehezebb lesz mindezt összeegyeztetni, hiába vettek részt rengetegen az online népszavazáson, annak semmiféle jogi értelemben értékelhető következménye nincs.

photo_camera Luca Zaia (ALBERTO PIZZOLI / AFP)

Az elszakadáspártiak előtt nyilván a Velencei Köztársaság egykori fénykora lebeg, ami közel ezer éven át volt Európa meghatározó gazdasági tényezője, egészen az 1797-es francia megszállásáig.

A venetoi nacionalista törekvések feléledése már évtizedek óta zajanak, de nagyobb lendületet az egész északi régiónak nagyobb autonómiát követelő Északi Liga színre lépésével sikerült kapniuk.

Azóta pedig tovább változott a világ, az eurózóna válsága kontinens szerte felerősítette a szeparatista mozgalmakat, itt pedig a térség GDP-je még mindig nem éri el a 2007-es szintet, 8000 vállalkozás és 85 ezer munkahely tűnt el az elmúlt évek alatt. A gazdasági bizonytalanság és az állandó munkanélküliség fenyegetése Olaszországban 40 százalékkal növelte az öngyilkosságok számát, főleg amúgy a gazdagabb északi területeken.

A lokális politikai szinten azonban nem nagyon van cselekvési lehetőség, mivel szemben a skótokkal és a katalánokkal, akik mára viszonylag nagy hatáskörű önkormányzatokkal rendelkezhetnek, az olasz regionális önkormányzatoknak elég kicsi a mozgásterük. Az olasz választók 2006-ban nemet mondtak arra az alkotmánymódosításra, ami több hatalmat biztosított volna a tartományoknak, éppen attól tartva, hogy ez csak a nemzet egységének megbontása felé hatna. A kettő közül az egyik tartomány, ahol a többség már akkor is az alkotmányos reformok mellett voksolt, éppen Veneto volt.

A jelenlegi helyzetben viszont a régió lakói úgy érzik, a kormány átnéz rajtuk, és csak kihasználják őket. A térség minden 7 eurónyi befizetett adóból csak 5 eurót kap vissza kormányzati transzferként, a maradék pénz viszont Rómába és a szegényebb déli vidékekre kerül. A függetlenség évi 20 milliárd eurónyi plusz forrást is jelentene, érveltek a népszavazás szervezői, és Veneto Európa egyik legerősebb gazdasága lehetne. Egy független velencei állam GDP/fő alapon nézve hetedik leggazdagabb lehetne Európában.

photo_camera (Dan Kitwood/Getty Images)

A kulturális kisebbségvédelmet is hiányolják a velenceiek, a velencei nyelvet a becslések szerint négymillióan beszélik világszerte, mégsem élvez semmiféle védelmet, és nem tanítják az iskolákban sem. Pedig Zaia becslése szerint tízből heten még mindig így beszélnek otthon.

Ha valami csoda folytán ki is válnának Olaszországból, az EU-ba nagyon nehéz lenne bekerülniük. Hiszen mind a 28 tagállam jóváhagyása, így Olaszországé is kéne. De mindez még nagyon messze van a velencei nacionalisták számára, akik most főleg helyi és nemzeti szinten szeretnék magukat még jobban megszervezni. Zaia már be is lengetett egy második népszavazást, amit a regionális önkormányzat szervezne meg, hogy ezzel bírják rá Rómát a cselekvésre. (via Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.