Nőgyűlölő barátunk, Szaúd-Arábia

külföld
2014 március 25., 14:01

A magyar kormánydelegáció száz üzletember társaságában újra Szaúd-Arábiában tárgyalt a héten. Míg mi üzleti kapcsolatokat építünk velük, addig a világsajtó Abdullah király volt neje és lányai segélykiáltásaitól hangos. A világ egyetlen abszolút monarchiájának uralkodója ugyanis több mint egy évtizede botrányos körülmények között tartja fogságban a már rég felnőtt hercegnőket.

Alanoud Al Fayez hercegnőt 15 évesen adták hozzá az országot irányító államalapító fiához, az akkor negyvenéves Abdullahhoz. Az asszony négy gyermeket szült neki, lányokat. Ameddig szüleik el nem váltak, a lányok élete valódi tündérmesének tűnt. Anyjuk azonban a válás után azonnal Londonba költözött, a hercegnőket (akik közül az idősebbek már negyven év körüliek) pedig azóta gyakorlatilag fogságban tartja apjuk. Két nővért egy helyre, két másik testvérüket pedig külön-külön épületekbe záratta be a király. A fiatal nők - egy-egy piacra tett, szigorúan ellenőrzött úton kívül - utoljára 13 éve hagyhatták el a szállásukként szolgáló, egyre lepusztultabb lakrészeket, amelyek a nyugati sajtóval és anyjukkal váltott emailjeik szerint meglehetősen romos állapotban vannak.

A királynak a helyi szokások szerint minden joga megvan rá, hogy arra kényszerítse felnőtt lányait, maradjanak a palotában, adják fel korábbi munkájukat és házi őrizetben éljenek. Az országban a nőkhöz való hozzáállás nyugati szemmel botrányos és alapvető emberi jogokat sért. Az ügyben az ENSZ emberi jogi jelentéstevője vizsgálódik.

Számít, hogy Szaúd-Arábia nem épp a demokratikus szabadságjogok, az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség bajnoka?

Nő az utcára nem léphet ki egyedül, autót nem vezethet

Manal al-Sharif szaúdi újságíró, blogger és a nők jogainak szószólója ám nevét csak akkor ismerte meg a világ, amikor a tavaly októberi „nők a kormány mögött” (Women2Drive) akciónapon a pár tucat bátor nő egyikeként nemcsak hogy autóba ült és vezetett, de az erről készült videót meg is osztotta az interneten. Nem tűnik túl nagy tettnek, igaz?

Al-Sharifot október 2-án a vallási rendőrség letartóztatta és kilenc napig fogvatartották, csak mert vezetni mert. A radikális hatósági fellépés hatására azonban az egész világ értesült róla, micsoda elképesztő mértékben korlátok közé kényszerülnek az egyébként nagyon jó körülmények között élő és tanult szaúdi nők. A hír bejárta a világsajtót és mindenki megtudta: van olyan szeglete a világnak, ahol letartóztathatnak csupán azért, mert nő létedre autót vezetsz.

Az ország vallási vezetők bár elismerik, hogy a Korán és az állam törvényei sem tiltják hogy a nők jogosítványt szerezzenek, azonban szerintük a női sofőrök megjelenése egyenesen vezetne a felbomló házasságokhoz, alacsony születésszámhoz és a házasságtörésekhez. Sőt, egyesek szerint a vezetés a petefészkeket is károsítja (az utazás nem, „nyilvánvalóan” a kormányzás és a pedálok nyomkodása lenne ilyen drámai hatással a női szaporítószervekre…).

A női nem nagy tisztelői

Mindeközben a felszínen Szaúd-Arábiában nagyon is megbecsülik és tisztelik a nőket, sőt, királynőként tekintenek rájuk. Egy nemrég készített döbbenetes felmérés alapján a férfiak szerint a szaúdi nők olyan szexuális vonzerővel bírnak, hogy hiába járnak az utcát talpig lefátyolozva, már a pillantásuk is olyan kihívó, hogy a férfiaknak egyszerűen muszáj beszólni, füttyögetni nekik. A többség szerint ha egy nő egyedül lép utcára, az már eleve azt jelenti, hogy az illető szabad préda. Nem is engedik a nőket ilyen "léha" módon élni, férfi kíséret nélkül nincs járkálás. A legjobb, ha taxiba sem ülnek, mert azt idegen férfi vezeti. A női testet a nyugati kultúrával szemben nemhogy nem tárgyiasítják, hanem egyenesen démonizálják, azzal érvelve, hogy ezzel csak a nőket védik.

A királyság vagyonokat költ a nők oktatására. 2009-ben megnyitotta meg kapuit az ország első koedukált egyeteme, a királyról elnevezett Abdullah University of Science and Technology. Azonban a Princess Nora Egyetem közel 2000 hektáros campusán csak női hallgatók és a munkatársak tartózkodhatnak. Az ablakokat elfedik, az egyetemre négy külön metróvonal és zárt gyalogos hidak vezetnek elzárva a hallgatónőket. A tanterv a nők számára korlátozott, és bár az egyetem falain belül mindenkin divatos cipőket, színes felsőket, divatos frizurát látni, de minden diák táskájában ott lapul a fekete abaya, a köpeny, ami nélkül nem léphet ki a kapun.

A nyugati társadalmakhoz hasonlóan a felsőoktatásban tanulók 58 százaléka nő. Azonban hiába költ a szaúdi állam kiugróan sok pénzt, kiadásainak mintegy negyedét az oktatásra, ha a lányok számára az egyetem elvégzése után a kalitka újra bezárul. Munkalehetőség szinte nincs, a dolgozó nők aránya a közszférában is alacsony, a versenyszférában pedig országosan csupán egy számjegyű. A dolgozó nők több mint háromnegyede tanár. Ennek okait részben a szegregációban, részben a hagyományokban kereshetjük, amelyek arra ösztönzik a nőket, hogy a házasság és a család épp elegendő életcél.

Lassú a változás, a szegregáció a norma

Az oktatás önmagában nem fogja megváltoztatni a dolgokat, állítják a jogvédők. Szaúd-Arábia a világ egyik utolsó állama, ahol a nőknek még mindig nincs szavazati joguk, de a király három évvel ezelőtti ígérete szerint 2015-től szavazhatnak majd a nők is. Igaz, az abszolút monarchiában pártok sem működhetnek, az ország vezetését a királyi család férfitagjai látják el vagy nyolcvan éve. Bár vannak változások, de igencsak lassúak: néhány hónapja bevezették a családon belüli erőszak büntethetőségét, és az első négy szaúdi nő az ősszel tette le az ügyvédi szakvizsgát. Számukra nem is volt kérdés, hogy mivel foglalkoznak majd: azonnal női jogvédő irodát alapítottak.

A nemek szerinti szegregáció Szaúd-Arábiában mindennapos. Utcán, éttermekben, kávézókban, munkahelyeken, szinte mindenhol általános a nők szigorú elkülönítése. A férfiaktól való elzárást annyira komolyan veszik, hogy nemrég egy egyetemi hallgató állítólag azért halt meg, mert még a mentőket sem engedte be a női egyetem vezetése a campusra.

A YouTube videóval ismertté vált nőt azóta gyakran nevezik hazája Rosa Parksának. Ő maga azonban bár jelképpé vált, nem érzi jól magát ebben a szerepben és rossz néven veszi, ha aktivistának címkézik. „Ha valami rosszat látunk, szólni kell ellene” – nyilatkozta a Huffington Postnak. A címkék nem jók semmire, „csak egy emberi lény vagyok, aki nem fogadja el, hogy sérelem érte.” – mondja. Al-Sharif tiltakozó, protestáló akciójával ösztönözte a változásokat hazájában. Példája nyomán mind több nő mer autóba ülni, így tiltakozva a szabályok tarthatlansága ellen.

"A rezsim nagyon kényelmesen elvan, hacsak nem rázkódik alattuk a föld. Mi annyit tehetünk, hogy megrázzuk alattuk a földet. Ha csendben maradunk, semmi sem fog változni" - mondta.

A fénykép a magyar kormánydelegáció 2011-es szaúdi látogatásán készült, az idézet a mostani találkozón hangzott el.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.