Beethoven legőrületesebben cool húzásai és néhány dolog, amit sosem gondoltál volna a 187 éve elhunyt zseniről

évforduló
2014 március 26., 19:32
comments 68
  • Napra pontosan 187 éve hunyt el Ludwig van Beethoven német zeneszerző.
  • A bécsi klasszika óta nincs, aki a nyomába érhetne őrületes coolság és cool őrültség terén.
  • Mindeközben kivételes tehetség és utánozhatatlan zseni volt.
  • Brian Wilson és Kurt Cobain együtt bújhatnának el mellette, ha Mick Jagger, Frank Zappa és a Beatles zenekar el nem foglalta volna a legjobb búvóhelyeket.

1.) Hideg víz a fejre és indulhat a komponálás

Míg egyesek mákteát szürcsölnek vagy pszcihedelikus bélyeget nyalnak, hogy ihletet kapjanak, Beethoven állítólag egyszerűen csak jéghideg vízbe mártotta fejét, mielőtt nekiült volna megalkotni műveit. Dalait rengeteg alkalommal átkomponálta és addig csiszolta, ameddig el nem nyerték ma is hallható formájukat. Beethoven így valószínűleg sokszor áztatta üstökét jeges folyadékba. Egyesek szerint csak a kezeit mártotta hideg vízbe, és a folyamat során rendszeresen lefröcskölte zenésztársait. Utóbbi állítás könnyen kétkedésre sarkallhat bárkit, aki próbált már fagyos kézzel hangszeren játszani.

2.) Pofa be!

Rengeteg videó kering a neten zenészekről, akik hirtelen felindulásból megállították előadásukat, mert valaki megzavarta őket így vagy úgy. Pataky Attilától Dave Grohlon át Axl Rose-ig már mindenki eljátszotta a picsogó primadonnát, csak hogy a nyavalygást befejezve, szerződéseiknek eleget téve folytassák koncertjeiket és utána zsebre tegyék a megkeresett lóvét.

Beethoven nem szarozott.

Ha úgy vette észre, hogy a közönségben beszélnek, egyszerűen berekesztette a műsort.

3.) Napló

Jim Carroll és a Kosaras naplója? Kurt Cobain perverz firkálmányai és beteg fantáziálásai végtag nélküli babákról és vaginákról? Ugyan már!

Ludwig van B. naplóvezetésben is lehagyja a XX. század zsenijeit az ő XVIII. századi finom eleganciájával. Parokakészítőt találni, tánctanár címét feljegyezni... Zongorát szerezni? Egy bécsi klasszikus így tolja ezt a napló dolgot. Tessék jegyzetelni!

beethoven2

4.) Siketség - harc a Sorssal

Félreértés ne essék, csodálatra méltó, ahogy Ray Charles és Stevie Wonder világtalanul is a világhírig küzdötte magát tehetséggel és kitartással, és képesek voltak olyan albumokat összehozni, amiknek szinte bérelt helyük van bármilyen "minden idők legjobbjai" listán. Vagy gondoljunk csak a Def Leppard dobosára, Rick Allenre, akinek 21 évesen egy autóbaleset után amputálni kellett bal karját, mégis végigdobolta a brit tupírmetál sztárzenekar összes platina és gyémántlemezét. Respekt.

De!

Beethoven hallása 1796-ban, 25 évesen kezdett romlani. Zeneszerzőként, főleg híres, sikeres és tehetséges zeneszerzőként ennél rosszabb aligha történhet az emberrel. A német komponistát ez azonban - legendásan - nem tudta megállítani. 1819-től már csak könyvek segítségével kommunikált barátaival, akik mindig leírták mondandójukat, majd így Ludwig tudott válaszolni.

Az öngyilkosság szélére sodorta hallásának elvesztése, zenészként fellépni már nem tudott, ugyan több kísérletet is tett, míg 1811-ben utoljára próbált színpadra lépni zongoristaként. Volt, hogy egy rudat erősített a zongora húrjai alatt fekvő rezonáló szekrényhez, amin keresztül az állával tudta érzékelni a hangszerből áradó hangullámok rezgéseit. Mindezek ellenére továbbra is komponált és vezényelt. Legszebb és legtökéletesebb alkotásait már nem is hallhatta.

A legendás történet szerint, kilencedik szimfóniájának 1824-es bemutatóján, az előadás befejeztével a koncertmesternek kellett a vezénylő Beethovent bátorítania, hogy nyugodtan forduljon meg. A közönség hihetetlen tapssal és óvációval fogadta a művet.

5.) Fuck the system

Beethoven magassága 1,62 méter lehetett. Nagyjából annyi, mint Napóleoné.

Ez az adat önmagában nem is lenne különösebben releváns vagy érdekes, ha Beethoven nem pont Napóleonnak címezte volna harmadik szimfóniáját, ami eredetileg a Bonaparte nevet viselte. Hogy mitől változott mégis Sinfonia Eroicára a cím?

A zeneszerző eredendően úgy gondolta, hogy Napóleon demokráciát teremt és megújulást hoz majd Európának, amikor viszont rádöbbent, hogy a hadvezért is csak a hatalomvágy hajtja és semmiben sem különbözik bármelyik másik elnyomó diktátortól, az eredeti címet olyan elánnal húzta ki az eredeti kotta előlapjáról, hogy az át is szakadt.

photo_camera fotó: classicfm.com

Na, erre tessenek lépni!

6.) A komolyzene punkja, a klasszikus zene Captain Beefheartja

Beethoven úgy és olyan mértékben hányt fittyet a kor zenei konvencióira, hogy az már-már vérlázító. És tette mindezt hihetetlen és a mai napig tartó sikerrel.

Ő volt az első, aki kórussal spékelte meg szimfóniáját. A kilencediket ráadásul. Mellesleg ezzel a komolyzenei közgondolkodást is egy életre megváltoztatta.

Szintén kilencedik szimfóniájában hallható egy másik zenetörténeti mérföldkő, mégpedig egy üstdobszóló.
Ismétlem: DOB-SZÓ-LÓ! \m/ ( `◉ _◉´) \m/

Az már csak hab a tortán, hogy ő írt először pikoló- és harsonaszólamot szimfóniába.

7.) Ivászat

Volt már szó itt bélyegnyalásról és mákteáról. Beethoven ennél kifinomultabb figura volt ugyan, de nem vetette meg a dionüszoszi élvezeteket. Egy alkalommal még egy gyanútlan rendőr is belekötött a híres zeneszerzőbe, mert részeg csavargónak vélte. A részeg rész valóban illett rá. Beethoven utolsó mondatait bizonytalanság övezi, az viszont szinte kizárt - akármennyire is jól hangzik - hogy a német zeneszerző halálos ágyához egy kiadótól, tizenkét üveg borral érkező férfinak csak ennyit felelt volna az utolsó szó jogán:

Kár érte, kár érte, elkéstél!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.