Nem a leggazdagabb 1 százalék számít

gazdaság
2014 március 30., 16:13
comments 6

Téves az a széles körben elterjedt hiedelem, hogy Amerika lakosságának 99 százaléka egyre jobban leszakad a leggazdagabb 1 százaléktól. Valójában nem az 1 százalék teljesít nagyon jól, hanem a 0,1 százalék – írja az Atlantic.

Amir Sufi közgazdász szerint míg a leggazdagabb 1 százalék kilenctizedének 1960 óta nem nőtt a részesedése az USA vagyonából, addig a legfelső tizednek (0,1 százalék) megnégyszereződött a részesedése. Szerinte ez azért van, mert ez a legfelső réteg bankárokból és vezérigazgatókból áll, akik hatalmas jövedelemre tesznek szert a tőzsdén. Ez a tőzsdén keresett pénz, és nem a munkabér tehet a 99,9 és a 0,1 százalék közötti jóléti szakadékról.

wallstreet

A 0,1 százalék nem ugyanazokból az emberekből áll minden évben. Jelentős a lemorzsolódás a csúcson. Így akár 0,01 százalékról, az ún. 1 százalék 1 százalékáról is lehetne beszélni.

Árulkodó a Fortunate 400 listája is (az IRS éves listája a 400 leggazdagabbról), amin 1992 és 2008 között 3672 különböző adófizető fordult meg. A 400-as elitben csak egy százalék (4 háztartás) szerepelt mind a 17 évben.

Ők az igazi 1 százalék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt