Magyarország növekvő energetikai kiszolgáltatottsága miatt tiltakozott a Greenpeace

gazdaság
2014 április 03., 13:25
comments 32
photo_camera Fotó: Járdány Bence/Greenpeace

Az ország olaj- és gázfüggősége jelenleg közel 80%-os, az aláírt paksi megállapodással villamosenergia-termelésünk függősége a 2030-as években szintén megközelítheti a 80%-ot. És miközben az EU mindent megtesz az orosz gázfüggőség visszaszorítására, a magyar kormány egyre szorosabban kötné-köti Magyarországot az oroszokhoz. Éppen pár napja, az orosz sajtóból tudhattuk meg, hogy már alá is írtuk a hitelmegállapodást.

„Ez ma Magyarország legfontosabb környezetvédelmi és gazdasági kérdése, és valójában az évszázad legrosszabb beruházása. A kormány elsietve, a nyilvánosság, a Parlament tájékoztatása nélkül döntött, pedig nagyon komoly kritikák merültek fel, és léteznek valós alternatívák. Az atomenergia a múlt, a megújuló energia a jövő”

- mondta el Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A Greenpeace szerint a megújuló energiaforrások felé kéne megoldást keresni, az általuk felvázolt elképzelés az országot 75 százalékban tiszta energiával látná el. A szervezet szerint a vasárnapi választások tétje az is, hogy a szavazók áldásukat adják-e a kormány indoklást nélkülöző, múlt századi energiapolitikájára.

A szervezet közleménye szerint "az ukrán válság miatt az EU komoly szankciókat helyezett kilátásba, és több ország felülvizsgálta Oroszországgal való gazdasági kapcsolatait. Csehország, Finnország, Svédország, Nagy-Britannia is visszalépnek a Roszatommal való együttműködéstől. Úgy tűnik, Magyarország az egyetlen, aki fenntartás nélkül szorosabbra fűzi függését Oroszországtól."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.