Nem ment el Mesterházy a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, a Fidesz feljelenti

POLITIKA
2014 április 03., 10:44
comments 18

Simon- és Welsz-ügyben hallgatták volna meg pár nappal a választások előtt az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Mesterházy azonban, ahogy azt előre jelezte is, nem ment el az ülésre. Egy levelet küldött maga helyett, amit Molnár Zsolt, a bizottság szocialista alelnöke olvasott fel.

A nemzetbiztonsági bizottság múlt kedden Németh Szilárd, a testület fideszes alelnökének kezdeményezésére hívták össze.

Mesterházy levelében az állt, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága átlépett egy határt, amikor sajtóhírekre alapozva egy folyamatban lévő eljárás kapcsán választási kampány céljaira használja azt a hatalmat, amelyet ráruháztak. Szerinte ennek az ügynek, amellyel kapcsolatban a bizottság meg kívánta hallgatni éppen olyan szemlélője, mint bárki más. Az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásaival kapcsolatban csak a sajtóból vannak információi, Simon Gábor vagyonszerzésével összefüggésben pedig csak az általa közleményben közöltekre hagyatkozva nyilatkozott.

Mesterházy megírta azt is, hogy nem vett részt Simon Gábor C típusú ellenőrzésében, annak adatait nem ismeri. És hogy sem ő, sem az MSZP frakció más tagja nem rendelkezik más ország állampolgárságával, vagy útlevelével. Egyúttal ismét felhívta a figyelmet korábbi kezdeményezésükre, melyben azt indítványozták, hogy minden országgyűlési képviselőnek törvényben leírt kötelezettsége legyen egy ilyen nyilatkozat megtétele. Mesterházy Attila levelében azt javasolta, hogy még a választások előtt a Fidesz-frakció tagjai is nyilatkozzanak erről.

Szerinte az a feltételezés, hogy több információval rendelkezik, mint a hatóságok vagy a nemzetbiztonsági szolgálatok "álságos, abszurd és hazug". Az MSZP elnöke a bizottság azon tagjait, akik aktívan szerepet vállalnak ebben a politikai színjátékban, levelében azzal vádolta, hogy céljuk nem az igazság feltárása, hanem politikai ellenfelük besározása.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja lenyűgözőnek nevezte Mesterházy Attila levelét. Egyúttal kiemelte, hogy Mesterházy Attila távolmaradásával egy olyan törvénymódosítást sértett meg, amelyet annak idején ő is megszavazott, csak Simon Gábor nem.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke egyetértett Mesterházy Attilával abban, hogy ugyanolyan állampolgár, mint bárki más. Ugyanakkor hozzátette: bárki más nem miniszterelnök-jelölt, pártelnök, vagy listavezető a mostani választáson, s "nem bárki más" első számú helyetteséről szól a Simon-ügy. Kifejtette: Mesterházy Attilát nem egyszerű találkozóra kérték, hanem a nemzetbiztonsági törvény alapján ténymegállapító vizsgálatot folytat le a bizottság, melyben közreműködésre kötelezhet bárkit a bizottság. Akit e célból beidéznek, annak adatszolgáltatási és megjelenési, s "igazmondási" kötelezettsége van.

Molnár Zsolt, a testület elnöke azt mondta: Mesterházy Attila levelében a ténymegállapító vizsgálat mindkét tárgyában, azaz az afrikai útlevelek és Simon Gábor C típusú ellenőrzésével kapcsolatban is, kifejtette véleményét. Molnár szerint a Mesterházy Attila beidézése a nemzetbiztonsági és polgári perrendtartási törvénynek sem felelt meg.

Németh Szilárd kezdeményezésére a bizottság határozati javaslatot fogadott el, melyben rögzítették: a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító vizsgálatának ügyében meghallgatásra beidézett Mesterházy Attila nem tett eleget a törvényben foglalt megjelenési kötelezettségének. Németh Szilárd hozzátette: az MSZP elnöke szabálysértést követett el.

Németh szerint ennek a szabálysértési eljárásnak semmi köze nem lesz az április 6-i választáshoz, mivel a bírónak az eljárás megindításáról 3 napon belül kell döntenie, majd az eljárást 15 napon belülre kell kitűznie.
A csütörtöki ülésre meghívott másik képviselő Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke ismertette bizottságának az ügyben végzett munkáját. Rubovszky György hozzátette: neki nem adatott meg az a "szerencse", hogy a szocialista párt bármely tagjának véleményét meghallgassa az ügyben, mert nemcsak Simon Gábor és Mesterházy Attila, hanem a mentelmi bizottság szocialista tagjai sem vettek részt a testület ülésein. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.