Na ki a legboldogabb most a baloldalon?

POLITIKA
2014 április 07., 14:37
comments 51
  • Emlékszel, mekkora sikert aratott a liberalizmus vasárnap?
  • Ez Fodor Gábor eredménye.
  • Egy minimális támogatottságú párt éléről elérte, hogy az elejétől biztos helye volt a parlamentben, most pedig még a frakciók sorsa is rajta múlhat.
  • És még a szabadság köreit is megszervezi!

A vasárnapi eredmény után az összebaloldali szövetségből keveseknek volt okuk örömre. Azoknak, akik nyerni tudtak saját egyéni körzetükben, persze igen - az egyéni megnyerése, és a parlamenti hely megszerzése ilyen módon mindig komoly politikai teljesítmény.

Nem volt oka izgulni

Volt viszont valaki, aki boldogabb volt még Oláh Lajosnál, és a többi baloldali egyéni győztesnél is. Az igazán nagy húzás azért mégiscsak az, ha valaki egy önmagában esélytelen szervezet élén betárgyalája magát a lista biztosan befutó helyére, vagyis a kampány alatt sem kell stresszelnie egy pillanatra sem, majd az eredmény után teljes nyugalommal el is foglalhatja képviselői helyét a parlamentben.

Fodor Gábornak éppen ez sikerült.

photo_camera Fodor Gábor hétfőn. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Már vasárnap esti beszéde is lényegesen virágosabb hangulatú volt, mint harcostársaié, hétfői sajtótájékoztatója pedig már egyenesen kicsattant a sikertől és a boldogságtól.

A liberalizmus nagy sikere

Ilyen hangulatban Fodornak még az is belefért, hogy gratulált a választás győztesének, és elmondja, az egyenlőtlen feltételekkel együtt sem lehet csak a másik félre kenni a vereséget. De nem ez volt a lényeg, hanem, hogy az eredményt

a liberalizmus nagy sikerének tartja, és büszke rá, hogy “ismét lesz liberális erő” a parlamentben.

Olyan lendületben volt, hogy rögtön meg is hirdette, hogy a “szabadság köreit” fogják megszervezni az országban, az EP- és országgyűlési választásokon pedig újra kell gondolni az ellenzéki együttműködés formáit. A helyzet pedig úgy hozta, Fodor nemcsak bejutott a parlamentbe, de még arról is ő dönthet, hogyan alakulnak a frakciók.

Lehet fantáziálni

Egyelőre úgy áll, a DK-nak és az Együttnek is 4-4 képviselője jutott be, az önálló frakcióhoz pedig öt képviselőre van szükség. Fodor több kérdést is kapott arról, melyikhez csatlakozna, de légies jókedvvel hárította el a kérdést, mert

egyelőre nem aktuális, lehet erről fantáziálni, de majd a konkrét tárgyalásokon eldől.

Azt mondta, hivatalosan még nem keresték, egyelőre ők sem kerestek másokat.

Ha pedig már ilyen meghatározó tényező lett, és ilyen magabiztosan beszél a liberális erőről, megkérdeztem tőle, mégis mekkora  szerinte a párt támogatottsága.

A siker titka

Azt mondta, egy ilyen szövetségben ezt már a jó ég tudja megmondani, de az biztos, hogy szerepe volt abban, hogy megszerezzék a liberális szavazók támogatását. (Az összefogás meghirdetése előtt egy decemberi mérés 2 százalékra mérte a Liberálisokat.)

Mindezek után már csak az a kérdés maradt, hogy ha a választási eredményt is nehéz sikernek nevezni, a párt saját eredményét sem ismerjük, akkor mégis egészen pontosan mi az a siker, amit Fodor elért?

Hogy sikerült megtárgyalni Mesterházy Attilával a listás helyet még januárban?

Fodor szerint az önmagában siker, hogy a semmiből indulva növekedett a népszerűségük, az pedig, hogy a parlamentben vannak, komoly politikai teljesítmény.

Arról, hogy vajon hogy került Fodor a lista negyedik helyére, a vs.hu készített összeállítást néhány napja, pontos válasz ugyan nincs, de a lehetőségek között legtöbbször Mesterházy Ernő neve merült fel.

Egykori SZDSZ-es párttársa, Bőhm András pedig hétfőn a hvg-hu.n ezt írta róla:

“Emlékszem, ahogyan kimenekült az egykori liberális párt elnöki székéből, és hagyta ott a legnagyobb válság kellős közepén, választások előtt néhány hónappal. Most pedig nulla politikai teljesítménnyel, egy nem létező párt élén, érvényes gondolat nélkül, ajándékba kapott egy mandátumot, azzal az ígérettel, hogy "hozza" a liberális szavazatokat. Irigylem, akik még bírják gyomorral a hivatásos magyar politikát.”

Ez persze valószínűleg nem rontja el Fodor Gábor kedvét. Nincs nála most vidámabb ellenzéki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt