Gaudi Nagy Tamás is kérdezett Edward Snowdentől

Tegnap  Edward Snowden, az NSA egykori, ma már orosz menedékjogot élvező munkatársa, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Strasbourgban ülésező tagjaival folytatott videó-távkonferencián azt mondta, hogy a brit és az ausztrál titkosszolgálat mellett a németek is cseréltek adatokat a globális elektronikus kémkedést folytató amerikai NSA-vel.

Snowden elmondta, hogy az NSA rendelkezésére álló kereső programok, azok algoritmusai alkalmasak az egyének vagy embercsoportok internetes tevékenységének a felderítésére, egészen olyan mélységig, hogy valaki meglátogatott-e valamilyen weboldalt, letöltött-e valamilyen információt.

Hansjörg Geiger, a német szövetségi hírszerzés volt vezetője azt szorgalmazta, hogy a titkosszolgálatok állapodjanak meg egymással egyfajta magatartási kódexben. Szerinte a NATO-szövetségesek egymás elleni kémkedése megengedhetetlen, továbbá nem lenne szabad állami eszközökkel gazdasági kémkedést folytatni, nagy adatfolyamhoz való tömeges hozzáférést pedig csak az atomfegyverek továbbterjedése és a terrorizmus elleni harcban lenne szabad engedélyezni.

A beszélgetésben részt vett Gaudi Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki az MTI-nek azt mondta: hozzászólásában kiemelte, hogy egyértelműen bebizonyosodott az Egyesült Királyság felelőssége a tömeges lehallgatásokkal kapcsolatban, követelte a felelősök megbüntetését, és azt, hogy következetesen szerezzenek érvényt az adatvédelmi előírásoknak. Az alábbi videót Gaudi Nagy töltötte fel, és az látszik rajta, hogy miután egy percig arról beszél, hogy az USA milyen veszélyt jelent Snowdenre nézve, meg akarják vonni a szót tőle (amiért nem kérdezett) – ahogy a múlt ülésen voltak kénytelenek –, mire végre feltette a kérdéseit.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.