Nem is Fodoron múlik, hogy hány frakciója lesz a baloldali összefogásnak?

POLITIKA
2014 április 11., 10:50
comments 15

A baloldali összefogás vártnál gyengébb szereplése különös helyzetet teremtett. A szövetséges pártok közül a jelen állás szerint csak az MSZP-nek lehet önálló frakciója. Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának és az önmagában is négy szervezetből álló Együtt-PM-nek is csak négy-négy képviselője van.

Eggyel kevesebb, mint ami a frakcióalakításhoz kell.

A nyilvánvaló megoldás Fodor Gábor leigazolása lehet, aki egyedüliként képvisel egy MLP nevű pártot, ám meghívását Együtt nevében Szigetvári Viktor már hétfőn elvetette. Így papíron Gyurcsányék előtt megnyílt a lehetőség, hogy Fodorral alakítsanak frakciót. Fodor egyelőre azt nyilatkozta, hogy nem ül be egyik frakcióba sem, független lesz, hogy erőteljesebben jeleníthesse meg a Magyar Liberális Párt politikai irányvonalát.

A baloldalon azt beszélik, hogy Fodoron kívül is van esélye a DK-nak, hogy öt fősre duzzadjon, és frakciót alakítson.

Kért valamit

Amikor januárban a DK is csatlakozott az Együtt-PM és az MSZP választási szövetségéhez, tudni lehetett, hogy az Együttnek kell majd lemondania választókerületekről a DK javára. Mielőtt január 14-én véglegesítették volna a közös listát, Kónya Péter önállóan is tárgyalt Gyurcsány Ferenccel.Ő a Szolidaritás nevű szakszervezet vezetője, amely a Bajnai Gordon vezette Együtt párt egyik tagszervezete. Kónya érdeklődésemre maga is megerősítette, hogy azt kérte:

A DK „ne a szolis körzeteket kérje el”.

Ez végül így is lett, a Szolidaritás a DK-val kötött megállapodás előtt és után is négy választókerületben állíthatott egyéni jelöltet. Kónya szerint ez nem kizárólag az ő érdeme „Bajnai is harcolt ezért”. A szintén Szolidaritásos, egyéniben győztes Szabó Szabolcs is arról beszél, hogy „a Szolidaritás szempontjából ügyesen tárgyalt az Együtt elnöksége”.

Gyurcsány és Kónya jóban vannak, sokszor találkoztak – már azelőtt is, hogy a Szolidaritás belépett volna az Együttbe. Kónya is elismerte, hogy többször is egyeztettek, igaz, azt is hozzátette, hogy Mesterházy Attilával is szokott tárgyalni.

Ez alapján az Együttben – ahol Kónya és Gyurcsány januári találkozójáról is csak utólag értesültek – többen attól tartanak, hogy Kónya átáll Gyurcsányékhoz. Van, aki ezt kész tényként kezeli. Kónya viszont határozottan tagad:

„Szó se volt ilyesmiről!”

A januári egyeztetés szerinte kizárólag arról szólt, hogy a Szolidaritás aktivistái, akik a később a DK-nak juttatott választókerületekben is aktívak, nyílván nagyobb szívvel tudnák támogatni a DK kampányát, ha közben a Szolidaritás választókerületei megmaradnak. Ez Kónya szerint nem is alku volt, csak józan belátása a dolgoknak. És mert nem alku volt, ezért nem is lehetett annak része az, hogy ő beüljön a DK frakciójába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.