Ez már egy másik kétharmad

mélyebb
2014 április 14., 07:39

Nem világos egyelőre, hogy ki is örülhet igazán Kucsák László Kunhalmi Ágnes felett aratott győzelmének. A majdnem-kétharmad és az épphogy-kétharmad között ugyanis csekély a gyakorlati különbség, de igen nagy a szimbolikus. Mostantól minden nehézség, minden válság a Fideszé.

Csak a Fideszé.

Praktikus szempontból a „majdnem” és az „épphogy” egyéves távlatban nagyon közel van egymáshoz. A következő hónapokban persze van jelentősége annak hogy meglett a kétharmad, de hosszabb távon teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi lesz ezzel az előnnyel. 2000 után a Fidesz lényegesen nagyobb többséget veszített el az Országgyűlésben mindenfajta előre nem látható események miatt. Akkor a MIÉP segítette ki őket és 2002-ig így volt meg a kormánytöbbség. Hasonlóképpen egyáltalán nem kizárt, hogy a Jobbik hasonló támaszt nyújtana vagy nyújtott volna a megfelelő kompenzációért cserébe egy 132 fős Fidesz-frakciónak.

Szimbolikusan azonban nagyon nagy a kétharmad jelentősége. Egyrészt a Fidesz támogatói ezt az eredményt az elmúlt négy év vitathatatlan megerősítéseként fogják értékelni. Gyakorlatilag azt érezhetik, hogy minden korábbi lépésük legitimációt nyert. Utólag védhetővé vált valamennyi meredek döntés a magánnyugdíj-pénztárak einstandájtól a trafikmutyin át egészen a paksi disznóságig. Orbán Viktor egyébként is egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen tekintélye még tovább erősödött a párton belül. Nem kétséges, hogya kormányfő az egész párt által követett stratégiát fogalmazta meg, amikor azt mondta: folytatjuk.

Szerintünk azonban ennél fontosabb, hogy mától minden jó és rossz hír a Fideszen csapódik majd le.

Az elmúltnyolcévnek vége.

Bármi is történjen, annak a kormánypárt lesz az oka.

A legfontosabb, hogy a Fidesz lesz a felelős azért, hogy a választóknak nő vagy csökken a jövedelme. Ebben a tekintetben viszont a „folytatjuk” nem tűnik jó tervnek. A lakosság jövedelme tekintetében ugyanis a Fidesz-kormány meglepően rosszul teljesített az előző ciklusban. Ha ez a trend folytatódik, akkor egy újabb rezsicsökkentés sem lesz elég a választások megnyerésére. Valami újat, egy valóban működő modellt kéne találnia a kormányfőnek, hogy jobban teljesítsen, mint a posztkommunista vagy az elmúlt négy évben kialakult változat.

Ha ez nem okozna kellő fejfájást, akkor még itt vannak az előző ciklus megannyi meredek külpolitikai húzásának következményei. Ezek eddig viszonylag kevés közvetlen kárt okoztak, elsősorban azért, mert nem volt olyan krízishelyzet, ahol a felhalmozott bizalmat vagy gyanakvást beválthatták volna az országgal szemben.

Úgy tűnik azonban, hogy a következő évek nem lesznek ennyire kegyesek a kormányfőhöz.

Bizony úgy fest, meg kell ennie, amit főzött.

Rövid távon a legégetőbb probléma a orosz-ukrán feszültség. Paks kapcsán a kormányfő olyan sarokba lavírozta magát és az országot, ahonnan csak drágán fogunk tudni kijönni. Gondoljunk csak bele, mi történik, ha a konfliktus tovább eszkalálódik, és az EU és az USA széleskörű szankciókat vezet be Oroszországgal szemben? Mi lesz akkor a szerződéssel? Megszegjük a szankciókat és kockáztatjuk az uniós pénzek elvesztését, vagy betartjuk őket és akkor büntetést fizethetünk az oroszoknak? Hogyan változik a helyzetünk a NATO-n belül amiatt, hogy a magyar kormányfő Putyin legjobb régiós barátjaként próbált pózolni az elmúlt félévben. Ha a NATO megerősíti az ukrán csapatokat, akkor vajon jutnak-e a zsíros beszállítói szerződésekből (legyen az mobil-wc vagy catering-szolgáltatás) magyar vállalkozóknak is, vagy ezeket a megbízhatóbb szövetségesek között sorsolják majd ki?

Továbbá itt van még a mi házifőzésű problémánk, a magyar demokrácia ára, a rezsicsökkentés. A hazai gáztárolók 8 százalékos töltöttségi szinten vannak – ha jól értjük, éppen a rezsicsökkentés miatt. Magyarul, ha Putyin betartja fenyegetését és elzárja a csapokat, akkor mi leszünk az egyetlen ország a régióban, amelyiknek szinte semmi tartaléka nem lesz. Mindezt úgy, hogy nekünk vannak a legnagyobb tározóink.

És még csak áprilist írunk. Ez a négy év sokkal nehezebb lesz Orbán Viktornak, mint az előző. Ez a kétharmad már valódi politikai felelősséggel jár majd.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.