Mi vagyunk a cigányok, Fuck EU, énekli a magyar színésznő Finnországban

KULTÚRA
2014 április 15., 10:51
comments 145

We are the gypsies
From Eastern Europe… Fuck!

- kiabálja egy magyar színésznő, Kaszás Ágnes egy romkocsma színpadán Helsinkiben, ráadásul egy olyan helyen, amit részben ő maga nyitott.

standup_1

Fuck EU!
They can’t free you!
They can’t see you!
They won't help you!
So what's the deal here with your fucking EU?
Fuck you and go and fuck yourself EU!

- szól az előadásban is szereplő számhoz készült, saját leírása szerint Borat-hangulatú videóban. A magyarokról szóló előítéletekről írta a számot, és arról, hogy a külföldön megjelenő cikkek alapján mit gondolnak Magyarországról Nyugat-Európában. Ezt pedig már volt ideje megismerni, mert négy éve Finnországban dolgozik.

Csak a rosszat Magyarországról

“Azért volt fontos nekem ez a téma, mert unalmasnak es szomorúnak tartom, hogy bár nagyon fontos a problémákról beszélni, de itt Finnországban, ha írnak Magyarországról, akkor csak a rosszról írnak, semmi jóról, ezért sokan rossz szemmel néznek ránk külföldön.”

standup_3

Előadásában szó volt ezen kívül rasszizmusról, politikáról és feminizmusról is. “Azért csináltam Borat-stílusban, hogy provokáljak ezzel, azt akartam, hogy minél többen eljöjjenek és beszéljünk a problémákról.” Azt mondja, sokan mondták neki előadásai után, hogy jobban megértették a magyar helyzetet. Igaz, Finnországban élő magyarok szinte egyáltalán nem járnak az előadásaira, és szerinte sokan meg is sértődnének ezen.

A finn modell

Kaszás Ágnes Kaposváron végzett színész, aki diploma után nem igazán tudott elhelyezkedni Magyarországon. Egy workshopon ismerkedtek meg egy finn rendezővel, akivel egymásba szerettek. Távkapcsolatnak indult, majd egy idő után rendszeresen szerepelt finn előadásokban, végül Helsinkibe költözött.

standup_2

A dolog eleinte egyáltalán nem volt könnyű, már csak azért sem, mert nem tudott finnül - de gyorsan tanult, a finn állam biztosít intergrációs programot a bevándorlóknak, és még segélyt is kapott, ami miatt ugyan szégyellte magát, de azt mondja, a támogatás nélkül mindez nem ment volna. Ma pedig már nincs erre szüksége. A kezdeti nehzéségekről részletesen mesélt a színház.hu-nak adott interjúban.

Nem kell éhezve fagyoskodni

Közben egy másfajta színházi közeggel találkozott.

“Az alternatív színházak itt úgy működnek, mint otthon egy kisebb, komolyabb kőszínház. Nem kell éhezve, fagyoskodva valami eldugott pincében próbálni, hanem ugyanolyan igényes helyen, ugyanannyi pénzért dolgozol, mint a kőszínháziak – a különbség csak annyi, hogy míg a kőszínház a klasszikus, hagyományos előadások terepe, addig a független színházakban lehet radikálisabban gondolkodni, kísérletezni”

- mondta az említett interjúban. Ugyanitt beszélt arról is, hogy a közeg is lényegesen befogadóbb volt.

photo_camera Kép: Facebook

“A másság minden formáját nagyon nagy tiszteletben tartják a finnek. Otthon például elképzelhetetlen volna, ami itt megtörtént: a finn Nemzetiben, két éve a legjobb előadás díját egy olyan darab nyerte, amit egy leszbikus írónő írt és rendezett, és arról szólt, milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy vidéki, keresztény családban élő fiatal lánynak, miután rájött arra, hogy meleg.”

Oda megy, ahol nem szeretik

Igaz, ennek is vannak korlátai: szerinte a “liberális előadásokra” jellemzően csak liberális emberek mennek el, ennek pedig sok haszna nincs, ezért ősszel olyan helyekre tervez menni előadásaival, ahol tudja, hogy nem fogják szeretni.

photo_camera Kép: Facebook

Két finn színésznővel közösen pedig egy romkocsmát is nyitott Helsinkiben. A műfaj nagyjából ismeretlen volt a városban, de azt akarta, a rossz hírek mellett jusson el valami a kortárs magyar kultúrából is Finnországba. A hely azóta sikeresen működik.

Közben azt mondja, nagyon erős honvágya van. Hosszú távon pedig az lenne a legjobb, ha a két ország között hozná-vinné, amit egyik és másik helyen megtanult.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.