A világ legöregebb élőlényei

természet
2014 április 16., 14:04

Lassan egy évtizede keresi a Földön élő legöregebb élőlényeket Rachel Sussman New York-i fotós. Bejárta a világ legkülönfélébb részeit a Mojave sivatagtól Grönlandig, és több ezer, máskor több tízezer éves élőlényekkel találkozott,

vagyis olyanokkal, amelyek közül több is végigélte az emberiség történelmének jelentős részét.

És még mindig itt vannak velünk.

Könyve idén tavasszal jelenik meg, munkájából pedig a szerző engedélyével bemutatunk néhány lélegzetelállító képet.

Yareta (Több mint 2000 év)

photo_camera Kép: Rachel Sussman

Úgy néz ki, mintha mohával benőtt szikla lenne, pedig valójában egy párnanövény, ami az Atacama sivatag magasabban fekvő részein él.

Majomkenyérfa (2000 év)

photo_camera Kép: Rachel Sussman

A Dél-Afrikában található fára már úgy vigyáznak, hogy csak fegyveres őrök társaságában lehet meglátogatni.

Tasmán magköpenyciprus (10500 év)

photo_camera Kép: Rachel Sussman

Néhány évvel ezelőtt a Tazmániában pusztított bozóttüzek elpusztították a sokezer éves ciprusok nagy részét. De maradt közöttük tízezer évnél öregebb is.

Antarktiszi moha (5500 év)

photo_camera Kép: Rachel Sussman

Ez a mohafajta az Elefánt-szigeten, vagyis azon a helyen él, ahol száz évvel ezelőtt a Shackleton-expedíció tagjai kikötöttek, miután hónapokig sodródtak a jégtáblákon.

Velvícsia (2000 év)

photo_camera Kép: Rachel Sussman

Namíbia nemzeti növénye, a partokon él, ahol a nedvesség összeér a sivataggal. És ez így megy évezredeken át.

Neptunfű (100 000 év)

photo_camera Kép: Rachel Sussman

A legöregebb ismert élőlény tőlünk nem is olyan messze, a Földközi-tengerben honos, és azért él ilyen sokáig, mert ivartalanul szaporodik, vagyis gyakorlatilag klónozza önmagát. A globális felmelegedés viszont ezt a fajt is veszélyezteti, mert a víz melegedésével északra kell húzódnia - de a Földközi-tenger északi partjainál nem tud északabbra húzódni.

Rachel Sussman 2010-es TED-előadását itt lehet megnézni, nemrég pedig cikket is írt egy 3500 éves fa haláláról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.