Ez lesz most Budapest legmenőbb kiállítása

KULTÚRA
2014 április 17., 08:42
comments 26

Kicsit szomorú belegondolni, hogy a Hülye azért nem vagyok és az Elérhető, olcsó rezsit hirdető plakátok helyén valamikor tényleg igazi művészet volt Budapest utcáin. Az Iparművészeti Múzeum a Nemzeti Galériával és az Országos Széchenyi Könyvtárral együtt viszont olyan kiállítást rántott össze, amihez hasonló régen volt már.

photo_camera A Standard plakátja, a Standard hangszórója és a Standard rádiója. A rádiózás itt még nagyon új dolog volt.

A két világháború közötti magyar reklámplakátokat bemutató kiállítás pont azért üt annyira, mert látszik, hogy honnan hova süllyedt a magyar reklámszakma. (Persze tisztelet a kivételnek, nekem is vannak reklámos származású barátaim iszonyatosan jó plakátokkal).

photo_camera Inkább vízalatti mecharobot, mint mosógép.

De itt mégis az van, hogy még a festészetüknél is sokkal bátrabb plakátokat tettek le az asztalra a magyar avantgárd olyan nagyágyúi, mint Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, vagy Berény Róbert. Az 1920-as évektől az ő modernista plakátjaik váltották Budapest utcáin a korábbi szecesszionista álomvilágot. Amiben persze része volt annak is, hogy voltak modern dolgok, amiket reklámozni lehetett.

photo_camera Berény Róbert leghíresebb cigarettareklámja a Modianonak.

És ez a legjobb dolog a kiállításban. A 103 plakát mellett nagyrészt ott lesznek azok a tárgyak is, amiket reklámoznak, és amik közül a legtöbb önmagában is iparművészeti remek. A csütörtöki sajtóbejáráson még csak nagyon kis része volt kész a kiállításnak.

photo_camera Egy 1938-as rádió belseje.

A rádiókra koncentráló képekből egy volt kicsomagolva, a hozzá tartozó Standard rádióval és a külső hangszóróval. A háztartási eszközökből is csak egy plakátot tettek ki, illusztrálva egy olyan Orion mosógéppel, ami inkább vízalatti mecha, mint mosógép. De a legjobbak persze a század első felének cigarettareklámjai lesznek. Mert akkor még lehetett ilyeneket csinálni. Ott van például Bortnyik leghíresebb reklámja, ami agyonverne bármilyen Marlboro Man reklámot.

photo_camera Bortnyik Sándor

A kiállítás április 25-étől július 27-éig látható majd az Iparművészetiben. Ha a nyáron csak egy múzeumba megy el, akkor mindenképpen ez legyen az. Ilyen plakátok lesznek:

photo_camera Berény Róbert
photo_camera Bortnyik Sándor
photo_camera Irsai István
photo_camera Irsai István
photo_camera Irsai István
photo_camera Irsai István
photo_camera Berény Róbert
photo_camera Berény Róbert
photo_camera Bortnyik Sándor
photo_camera Csemiczky Tihamér

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.