A nyugati világot fenyegetik a demográfiai trendek

gazdaság
2014 április 24., 15:46
comments 61

A Slate rakott össze egy elég erős infótérképet arról, hogy 2050-ben és 2100-ban hol várható, hogy a lakosság legalább húsz százaléka 65 évnél idősebb legyen.

Érdemes rá átkattintani, és megrémülni.

Jelenleg a világelső Japán, 23 százalék ez az arány, sok gondja is adódik ebből az országnak. Viszont ha ránézünk a térképre, látni, hogy a legtöbb fejlett és európai országra ez vár, az ENSZ adataiból leszűrt előrejelzések alapján.

Az emberek egyre tovább élnek, viszont ezekben az országokban egyre kevesebb gyerek születik. Ezzel pedig zsugorodik össze a munkára képes lakosság aránya, és egyre több a nyugdíjas. Ez pedig persze azzal jár, hogy drasztikusan alakulnak át az állami transzferek, magasabb adókat vetnek ki a dolgozókra, és egyre több pénzt kell nyugdíjakba és szociális ellátórendszerbe átforgatni.

Az olyan országoknak lehet szerencséje, ahova sok bevándorló érkezik. Ilyen például az Egyesült Államok. Ahol viszont az öregedő népesség magára marad öregedésével, ott még sok gondot okozhat mindez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.