Az MSZP, és nem a Jobbik vezetheti a nemzetbiztonsági bizottságot

politika
2014 április 25., 08:51
comments 21

Tizenöt parlamenti bizottság alakul majd, ötöt vezethet az ellenzék. A nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáért két párt is bejelentkezett, végül ezt az MSZP kapta.

A Jobbik kapott két testületet, ők vezethetik a kulturális és a vállalkozásfejlesztési bizottságot. Ez utóbbi nem szerepelt a Fidesz által javasolt 14 bizottság között, végül azonban felkerült a listára.

Ez a testület lesz illetékes munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben is.

A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke lesz.
A többi bizottsági elnöki posztra a kormánypártok delegálnak képviselőt.

Ezt Rogán Antal jelentett be. Újságírói kérdésre, hogy nem gondolja-e visszásnak, hogy a Jobbik kapja a kulturális bizottság vezetését, Rogán azt válaszolta, hogy a választók döntéseit minden alkalommal tudomásul kell venni. A kulturális bizottság "tiszti karában" pedig éppúgy jelen lesznek a kormánypártok két taggal, mint az MSZP és az LMP is

A jobbikos Sneider Tamás parlamenti alelnöki jelöltségét firtató felvetésre úgy reagált, hogy személyi kérdésekről még nem esett szó, most a struktúráról egyeztek meg. Hozzátette, személyi kérdésekben akkor fog állást foglalni, amikor a frakciók írásban leteszik az asztalra a javaslatokat.

Arra a kérdésre, hogy a kormányalakítás előtt lesz-e lehetőség napirend előtti felszólalásokra, Rogán Antal azt mondta, ebben vita alakult ki, és csodálkozik azon, hogy az LMP és a Jobbik frakciója egy 24 éve töretlen hagyományt meg akar szakítani. Ez önmagában a megegyezésnek nem akadálya - jegyezte meg.

Arra, hogy ő marad-e a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal azt felelte, hogy a kormánypárt képviselői május 5-én, az alakuló frakcióülésükön döntenek minden parlamenti tisztség betöltéséről.

A főpolgármester-választásról kérdésre elmondta: az ellenzéki pártokkal szemben nekik nem főpolgármester-jelöltjük, hanem főpolgármesterük van. Ez egy nagyon komoly különbség, fogalmazott.
(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.