Ilyen vérbírót még nem látott a világ

külföld
2014 április 29., 14:47
comments 86
photo_camera Szaid Juszef hétfői ítélete után a halálraítéltek rokonai közül többen eszméletüket vesztették.
AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
  • Két perben 1212 embert ítélt halálra.
  • A két per összesen tartott három napig.
  • A száznál is több halálos áldozatot követelő rendőrsortűz vádlottjait viszont tárgyalás nélkül mentette fel.
  • Ismerje meg az embert, akinél jobban még senkire sem illett a vérbíró név.

A minjai mészáros.

A világban nem ritka, hogy egy túlontúl szigorú bírót ezzel a nem túl hízelgő jelzővel illessenek, de senkire sem illik ez jobban Szaid Juszefnél. Ő az, aki hétfőn a per második tárgyalási napján 683 embert ítélt halálra.

A vád szerint a halálra ítéltek megöltek egy (1) rendőrt. A valóságban a rendőr valóban életét vesztette egy nyári zavargásban, ami azután tört ki, hogy a rendőrök egy sortűzben a Muzulmán Testvériség száznál is több tagját mészárolták le.

2013 forró nyara volt, napokkal azután, hogy a hadsereg puccsal megbuktatta Egyiptom demokratikusan megválasztott iszlamista elnökét, Mohamed Murszit - aki persze maga sem volt hibák nélküli, ahogy erről annak idején részletesen be is számoltunk.

A rendőr a felső-egyiptomi Minjában vesztette életét. Halála után a rendőrök mindenkit begyűjtöttek. Így a hétfőn halálra ítélt 683 ember között vannak olyanok, akik valóban részt vettek az összecsapásokban. De vannak ártatlan bámészkodók, és olyanok is, akik csak a környéken éltek vagy dolgoztak. Például egy pék, akit azért vittek el a pékségből, mert maszkot viselt. Amúgy kötelező maszkot viselnie, nehogy hörghurutja legyen a belélegzett lisztportól.

De a hétfőn akasztófára küldöttek között van olyan is, aki már három éve halott, így aligha vehetett részt aktívan egy (1) rendőr megölésében.

Mindez Juszefet nem érdekelte. Egyáltalán, semmi sem érdekelte. Az egy dolog, hogy a védőügyvédeket még csak be se engedte a tárgyalóterembe, a vádbeszédre se volt kíváncsi. Csak ítélkezni akart.

Márciusban, amikor 529 embert ítélt halálra, még ennél is gyorsabban ítélkezett. Akkor az egyik védőügyvéd azzal kezdte a tárgyalást, hogy Juszef leváltását kérte elfogultsága miatt. Juszef erre rikácsolva utasította a teremben lévő rendőröket, hogy szegezzék fegyvereiket a védőügyvédekre, majd minden további nélkül rátért az ítélethirdetésre.

A tárgyalás első napján, iratismertetés, a bizonyítékok bemutatása, tanuk meghallgatása, pláne konkrét vádismertetés nélkül ítélt halálra 529 embert.

Persze van úgy, hogy Juszef is kegyes hangulatban van. Pár bekezdéssel ezelőtt már említettem a rendőrsortüzet, amiben száznál is több tüntetőt gyilkoltak meg. A rendőrök elleni pert is Juszef tárgyalta. Már ha tárgyalásnak nevezhetjük azt, hogy a per első momentumaként, meghallgatások és bizonyítás nélkül rögtön felmentette a vádlottakat.

Pályáját nézve ez a ritka kivétel ítélkezési gyakorlatában. Juszefet, mielőtt "a minjai mészáros" néven világhírű lett volna, "Beni Szuef-i mészárosként" ismerték szerte Egyiptomban. Kerületi bíróként is ismert volt már a jogot lábbal tipró ítéleteiről. Volt, akit úgy ítélt 40 évre tiltott fegyverbirtoklásért, hogy 15 évet adott neki a pisztolyért, 15-öt a golyókért és 10-et azért, mert egy rendbontáskor lövöldözött.

Másvalakit 30 év börtönre ítélt egy női kendő ellopásáért.

És ez még mind semmi

Amikor egy védőügyvéd a tárgyaláson azzal gyanúsított meg egy rendőrt, hogy bizonyítékot fabrikált, letartóztattatta és vádat emelt ellene a rendfenntartó erők megsértése miatt. Amikor pedig egyszer beszorult a liftbe, a liftszerelő ellen is panaszt tett, így a férfi hamarosan a bíró meggyilkolására szőtt összeesküvés elsőszámú gyanúsítottjaként állhatott bíróság elé.

Juszuf groteszk ítéletei miatt akkora volt a nemzetközi felháborodás, hogy Egyiptom elsőszámú vallási előljárója, a főmufti is kénytelen volt beavatkozni. Így aztán hétfőn, mielőtt ítéletet hozott volna, Juszuf kénytelen volt a márciusban halálra ítélt 529 emberből 483 büntetését életfogytiglani börtönre módosítani. Hogy aztán gyorsan halálra ítéljen 683 másikat.

Nincs megállás

Az egyiptomi jogrend sajátossága, hogy egy bírót még az elnök se menthet fel posztjáról. Nincs mód az eltávolítására, legfeljebb a bírói testület indíthatna ellene vizsgálatot. De semmi jele, hogy ilyesmire készülnének. A hétfői ítélet után az egyiptomi igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, amiben Juszef eljárását jogszerűnek nevezték. Vagyis Egyiptomban most ez a norma:

bizonyítékok és tisztességes eljárás nélkül, a védelem jogát megtagadva ítélhetnek halálra embereket, akár tömegesen is.

(Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.