Bárkiből lehet Malina Hedvig

külföld
2014 április 30., 20:54
comments 29
  • Több száz ember tüntetett Malina Hedvig mellett szerda délután Pozsonyban.
  • És a szlovák igazságszolgáltatási rendszer állapota ellen. 
  • Nem csak magyarok, de szlovák civil szervezetek is csatlakoztak. 
  • Azért gyűltek össze, mert az ügyészség több mint hét évnyi nyomozás után április elején vádat emelt Malina Hedvig ellen.

Az egész szlovákiai közgondolkodás viseli azokat a sebeket, amiket egy nyitrai diáklány kapott

- mondta beszédében Voda Zsófia, nyitrai diáklány. Ő is ott tanul most, ahol 2006-ban megtámadták és megverték Malina Hedviget. Voda szerint Szlovákiában az az önkény szivárog éppen vissza, amit szüleik ismerhettek még fiatalkorukban. És az a bizonytalanság, hogy nem lehet bízni azokban az állami szervekben, melyeknek éppen az lenne a dolguk, hogy megvédjék az embereket.

photo_camera MTI/TASR/Martin Baumann

Hedvig 2006 augusztusában államvizsgázni indult el otthonról Nyitrán. Az egyetemhez vezető parkon haladt át, amikor megtámadták. Vallomása szerint két szkinhed azért verte össze, mert hallották, hogy magyarul beszélt.

A szlovák rendőrség 15 nap alatt lezárta a nyomozást. Arra jutottak, hogy az, amit Hedvig vallomásában állított, abban a formában nem történt meg. Hogy akkor szerintük mi történt helyette, arról a mai napig nem tudni semmit.

Kevéssel a támadás után Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák közös sajtótájékoztatón vádolta Hedviget azzal, hogy hazudik.

Erős vádakat fogalmaztak meg, olyan rendőrségi információk alapján, amiket a nyomozás azon szakaszában hivatalosan nem is ismerhettek volna. A tüntetés szervezői szerint azóta ráadásul a vádak közül többről kiderült, hogy egyszerű hazugság volt, amit semmiféle nyomozati anyag nem támasztott alá.

photo_camera MTI/TASR/Martin Baumann

Most, hét évvel később az ügyészség mégis arra jutott, hogy vádat emel Hedvig ellen, hamis tanúzás és hamis eskütétel gyanúja miatt.

Azzal a sajtótájékoztatóval az ügy presztízskérdéssé vált Ficóék számára.

- mondta a tüntetés előtt Tokár Géza, a rendezvényt szervező Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet szóvivője, aki szerint a Hedvig melletti kiálláson kívül az is fontos, hogy felhívják a figyelmet a szlovák igazságügyi rendszer rettenetes állapotára.

Szlovákiában ugyanis, ahogy Kelet-Európában megszokott, a politikusoknak nagyon komoly befolyása van a bíróságok és az ügyészség működésére. Ezt jelezheti az is, hogy szerdán kora délután egy másik tüntetés is zajlott az igazságügyi minisztérium épülete előtt. Ezt egy szlovák szervezet rendezte, az ellen tiltakozva, hogy a legfelső bíróság elnöki tisztségére esélyes jelöltnek alig burkolt maffiakapcsolatai vannak.

Mindenki ügye

A tüntetés ezért szándékoltan nem magyar tiltakozásként volt beállítva. Ez Tokár szerint nem is tett volna jót Hedvig ügyének, Ficóék nyomán a szlovák társadalomban még akadnak bőven, akik azt gondolják, hogy az egész ügy egy magyar összeesküvés Szlovákia nemzetközi lejáratására.

Ezért a tüntetéseken a beszédeket két nyelven mondták el, levelet küldött az ombudsmani hivatal, felszólalt a köztévé egykori riportere, Eugen Korda, akit azután távolítottak el állásból, hogy a kormánnyal szemben kritikus hangot megütő riportot forgatott az ügyről. A legnagyobb tapsot pedig a szlovák Helsinki-bizottsg elnökének, Miroslav Kusýnak a beszéde kapta.

photo_camera MTI/TASR/Martin Baumann

De küldött üzenetet Robert Bezák, egykori nagyszombati érsek is, akinek azután kellett távoznia, hogy a katolikus egyház korrupciós ügyeit kezdte feszegetni. Ő többek között azt írta, hogy Hedvig ügyében nincsenek elfogulatlan megfigyelők, mindenki az ő fájdalmas múltjának részese.

Nőként súlyos magányban áll a világ előtt,

Bezák ezért úgy érezte, személyes kötelessége, hogy mellé álljon. Beszédet mondott Batta István református lelkész, és Sándor Anna egyetemi tanár is, aki Nyitrán dolgozott aznap, amikor Hedviget megtámadták. Negyven éves pályafutásának legsötétebb napjának nevezte azt a napot.

photo_camera Malina Hedvig pr éve Magyarországra költözött. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Hedvig ügyében 2010-ben indult eljárás Strasbourgban is, ahol az  Európai Emberi Jogi Bíróság kimondta, hogy a szlovák állam méltánytalanul bánt Hedviggel. Ezután Rudolf Chmel, a szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese elnézést kért Hedvigtől. De mindez a másfél évet megélő Radicová-kormány idején történt. Azóta viszont már megint Fico a kormányfő és Kalinák a belügyminiszter.

És bár az új köztársasági elnök, a politikusellenes közhangulatot ügyesen meglovagoló milliárdos vállalkozó, Andrej Kiska már jelezte, hogy kegyelmet adna Hedvignek, a tüntetés szervezői szerint botrányos, hogy több mint hét évvel az eset után még Hedvignek kell bíróság elé állnia, és újabb meghurcoltatásoknak kitennie magát.

A tüntetésnek is éppen azért lett a címe, hogy Ma Hedvig, holnap te?, mert a szervezők szerint ez már rég nem csak Hedvigről szól. Hanem egy rosszul működő igazságszolgáltatásról, ami engedi, hogy egy megvert nőnek kelljen bíróság elé állnia, miközben a vélt tetteseket rég nem háborgatja senki.

A tárgyalás egyetlen pozitív hozadéka lehet, hogy legalább ki fog derülni, a hatóságok szerint miben és miért hazudott Hedvig a vallomásakor. Ezt ugyanis a mai napig nem hozták nyilvánosságra. A tüntetés pedig jó alapot teremtett arra, hogy szlovákiai magyar és szlovák civil szervezetek elkezdjenek együtt dolgozni. Erre ugyanis a szervezők szerint eddig elvétve volt példa. Mint ahogy az sem nagyon fordult elő korábban, hogy közös, szlovák-magyar tüntetést szervezzen bárki.

A tüntetésen felolvasták Malina Hedvig levelét is, amiben többek közt azt írta, hogy

"Az évek során rá kellett jönnöm, hogy ügyem mozgatórugója a korlátlan hatalmi arrogancia és a zsigeri gyűlölet. Ezek legszívesebben elpusztítanák mindent, ami szembeszegül velük."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.