Bilincsben vitték a parlamentbe az Arany Hajnal képviselőit

külföld
2014 május 07., 13:21
comments 8
  • Rendőrautó vitte őket a helyszínre.
  • Egyiküket fegyverek és robbanóanyagok birtoklásával, másikukat bűnszervezet működtetésével vádolják.
  • A görög neonáci párt a harmadik legnépszerűbb az országban.

A görög neonáci párt két képviselője, Jorgosz Jermenisz és Sztatisz Bukurasz előzetes letartóztatásban vannak.

photo_camera Jorgosz Jeremisz. Kép: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

A képviselőknek a pártjuk ellen felhozott bűnszervezeti vádakkal kapcsolatban kellett megjelenniük a törvényhozás előtt. A parlament délután szavaz a két férfi mentelmi jogának megszüntetéséről, a görög jogszabályok alapján a képviselőknek ilyen esetekben joguk van felszólalni a testület előtt.

Jermeniszt és Bukuraszt egy rendőrségi járművel szállították a helyszínre, és miután bevezették őket az épületbe, levették róluk a bilincset.

A képviselők a meghallgatáson tagadták, hogy illegális fegyverek és lőszerek birtokában lettek volna.

photo_camera Sztatisz Bukurasz. Kép: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

Jermenisz, aki állítólag a bevándorlók elleni görögországi támadások egyik főszereplője volt, a rossz bánásmódra panaszkodott.

"A mai nap be fog vonulni a történelembe, ez az első alkalom, hogy egy képviselő megbilincselve érkezik a parlamentbe"

- mondta a magát politikai fogolynak nevező férfi.

A parlament az Arany Hajnal két másik képviselőjének mentelmi jogáról is szavazni fog: egyiküket fegyverek és robbanóanyagok birtoklásával, másikukat pedig bűnszervezet működtetésével vádolják.

Az eddigi ügyekben a parlament minden esetben nagy többséggel támogatta az Arany Hajnal-képviselők mentelmi jogának felfüggesztését.

A 300 fős athéni parlamentben 18 tagú frakcióval működő szélsőséges pártnak eddig hat képviselőjét - köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt - helyezték előzetes letartóztatásba, három további képviselő ellen pedig szintén eljárás folyik.

A párt ellen azután indult nyomozás, hogy egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. A hatóságok vizsgálják, hogy az Arany Hajnalnak szervezeti szinten is köze volt-e ehhez a gyilkossághoz.

Az Arany Hajnal - amely közvélemény-kutatások szerint a harmadik legnépszerűbb párt Görögországban - alkotmányellenes összeesküvésnek tartja az ellene folyó eljárást, és azt hangoztatja, hogy politikai üldözés áldozata. November elején a párt két tagjával anarchista fegyveresek végeztek Athénban. (MTI/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.