Onnan jött a támadás a német megszállás emlékműve ellen, ahonnan senki sem számított rá

KULTÚRA
2014 május 08., 13:06
comments 79

A Szabadság térre tervezett emlékmű felirata, "A II. világháború áldozatainak emlékére" nagyon sokat markol, és a kifejezni kívánt mondanivaló túl bonyolult – írja Jelenits István Széchenyi-díjal és Corvin-lánccal kitüntetett piarista szerzetes a Heti válaszban, válaszul Borókai Gábor főszerkesztőnek áprilisi, a szoborról írt cikkére.

"Egyáltalán kötve hiszem, hogy – akár egy hosszú és bonyolult feliratal is – bármilyen szobor (szoborcsoport) alkalmas lehetne egy ilyen árnyalt mondanivaló kifejtésére, írja Jelenits, akinek az a legnagyobb baja, hogy a szobor Borókai által is hosszasan magyarázott jelentése az egyszerű járókelőknek megfelelő háttértudás hiányában biztosan nem jön át.

(...) Ha a szoborállítóknak valóban az a mondanivalójuk, amit ön olyan szépen és körültekintően megfogalmazott, akkor ennek a bonyolult mondanivalónak a kifejezésére aligha lehet szobrot alkotni. Legfeljebb egy nonfiguratív alkotásra rá lehet írni az említett mondatot. (...) Egy tanár megjegyzése: egy nemzet történelmi tudatának formálására nem szobrok, hanem jól megírt tankönyvek valók – fejezi be másfél oldalas levelét Jelenits.

Részletek a mai Heti válasz nyomtatott változatában (63. oldal).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.