Fazekas miniszter szerint az csak egy balliberális vélemény, hogy az akác Észak-Amerikából származik

"Nem osztjuk azt a véleményt, ami a balliberális oldalon megfogalmazódik, hogy Észak-Amerikából behurcolt özönnövény lenne az akác"

jelentette ki csütörtökön Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Sajnos nyilatkozatából nem derült ki, hogy ezzel a balliberális véleménnyel (értsd: tudományos tény) szemben mi az értékalapú konzervatív vélemény a fehérakác származásáról. Mondjuk abból, hogy a Fidesz annak ellenére hungarikummá akarja minősíteni, hogy még a hatályos magyar törvények is név szerint említik az invazív fajok listáján, arra következtethetünk, hogy az akácfa a kormány szerint ősi magyar növény, mint mondjuk a Magyarországon világhírű szegedi fűszerpaprika.

Fazekas ehelyett azokat az amúgy a fehérakác észak-amerikai származásához hasonlóan vitathatatlan tényeket sorolta fel, hogy az akác:

  • értékes épületfa;
  • remek tűzifa;
  • kiváló mézelő.

A magyar kormány amúgy kemény harcban állt és sikeresen megvédte ezt az Európában számottevő mennyiségben csak Magyarországon létező, az itteni fás sztyeppék kipusztulásáért nagyban felelős fehérakácért. Annyira, hogy ennek érdekében még a dán vidramenyéteket is védelmébe vette. (Via Jávor Benedek Facebook-oldala)