Obama szövetségi bíróvá nevezné ki az embert, aki megindokolta, miért szabad csak úgy drónnal ölni

külföld
2014 május 12., 17:28
comments 21

Barack Obama bírónak jelölte David J. Barront az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság első körzetében. Ennél már csak egy magasabb bírói rang létezik az Egyesült Államokban, a legfelsőbb bírói.

David J. Barron minden kétséget kizáróan remek jogász. A világ tán legnagyobb presztizsű jogi egyetemén tanít a Harvardon. Nem is ezzel van a baj.

Hanem azzal, hogy az Igazságügyi Minisztérium Jogtanácsosi Irodájának jogászaként legalább két memorandumot is írt, amiben

egy amerikai állampolgár bírósági ítélet nélküli kivégzésének jogszerűsége mellett érvelt.

Rand Paul, az amerikai politikában szélsőjobboldalinak minősített libertárius-konzervatív mozgalom vezére, Kentucky egyik szenátora és a politikai spektrum másik végét szimbolizáló emberi jogi csoport, az ACLU most közösen lépnek fel azért, hogy mielőtt a törvényhozás szavazna Barron kinevezéséről,

hozzák már nyilvánosságra azokat a papírokat, ami alapján az elnök jogszerűnek gondolta, hogy rendes peres eljárás nélkül végeztessen ki egy amerikai állampolgárt.

A kérdés sokkal egyszerűbb, mint gondolná. Az amerikai alkotmány elég egyértelműen fogalmaz:

Az 5. kiegészítés szerint senkit sem lehet "megfosztani életétől, szabadságától vagy tulajdonától jogszerű eljárás nélkül".
A 6. kiegészítés szerint "a vádlottnak joga van a gyors és nyilvános eljárásához egy pártatlan esküdtszék előtt".

Vagyis amerikai állampolgárt csak úgy nem lehet kivégezni, az alkotmányt pedig még az elnök sem írhatja csak úgy felül.

Paul a New York Timesban megjelent publicisztikájában azt írja:

"Nincs kétségem affelől, hogy Anwar al-Awlaki árulást követett el és megérdemelte a legsúlyosabb büntetést. De az alkotmányunk alapján bíróság elé kellett volna állítani és biztosítani neki a jogi védelmet. Aztán, ha bűnösnek találták és halálra ítélték, a kivégzése, legyen az méreginjekció vagy drón általi, már nem volna probléma."

Anwar al-Awlaki született amerikai volt, aki felnőttként lett dzsihadista. 2011-ben, Jemenben végzett vele - és szintén született amerikai kamaszfiával - egy amerikai dróntámadás. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.