Egyetlen képviselő utasította el a kilakoltatási moratóriumot. Ezért

Hétfőn, amikor a parlament elfogadta a devizahitelesek határozatlan idejű kilakoltatási moratóriumát, a jelenlévő 178 képviselőből csak egyetlen egy, az MSZP színeiben parlamentbe jutott* Fodor Gábor szavazott a javaslat ellen.

Hogy miért?

"A végrehajtás határidő nélküli felfüggesztése a jogbiztonságot veszélyezteti és ellentétes a szerződéses szabadsággal" - indokolta közleményében Fodor.

Magyarán, az új törvény:

  • kifejezetten szeződésszegő magatartásra, vagyis arra ösztönöz, hogy az adós ne fizessen;
  • gyakorlatilag jutalmazza a nem fizető hiteladóst, aki így ingyen használhatja az ingatlant;
  • de ettől az adóssága nemhogy csökkenne, még nő is;
  • azaz ez látszatintézkedés, amivel csak elodázzák a probléma megoldását.

Fodor azzal a korábbi gyakorlattal, hogy a téli időszakban szüneteltették a kilakoltatásokat, egyetértett. Annak belátható humanitárius okai voltak, ám a most elfogadott törvénynek nincsenek ilyen megfontolásai.

Mi több - és ezt már én mondom, nem Fodor - a javaslat éppenhogy bünteti az adósok egy körét, akiket Csöbör Katalin módosító javaslatában "antiszociális elemeknek" minősített.

A törvény ráadásul csak a devizahitelesek kilakoltatását tiltja, ami Fodor szerint megintcsak elfogadhatatlan. Ő maga azt javasolná, hogy a bankok a bankadó terhére szociális alapon konszolidálhassák ügyfeleiket. Elképzelése szerint a bankadó bizonyos százalékát fordíthatnák erre, amit aztán levonhatnának a költségvetésbe befizetendő különadóból.

*PONTOSÍTÁS: Fodor Gábor a közös ellenzéki listán saját pártját, az MLP-t képviselte, a parlamentben pedig független.