Meleg férfiak ne adjanak vért!

Egészségügy
2014 május 14., 11:16

Itt egy újabb példa a magyar egészségügyben jelen lévő melegekkel kapcsolatos előítéletekre és tájékozatlanságra. Az Országos Vérellátó Szolgálat a véradóknak szóló előzetes tájékoztatójában azt kéri, hogy a homoszexuális férfiak ne adjanak vért.

vérvétel

Ez nagyon régi probléma. Először 1997-ben fordult jogvédőkhöz egy férfi azzal, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat homoszexualitása miatt elutasította, és nem volt hajlandó figyelembe venni azt a tényt, hogy rendszeresen járt AIDS-szűrésre.

Legutóbb tavaly történt hasonló: egy vidéki leszbikus pár véradásra jelentkezett, de amikor a véradást vezető orvos megtudta, hogy leszbikusok, betegnek nevezte őket, és kizárta őket a véradásból. Az ügy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz került, és bocsánatkéréssel zárult.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.